22 Şubat 2016 Pazartesi

Runeberg Keki

Runeberg Keki Finlandiya'dan bir tarif. Finlandiya’nın ulusal şairi Johan Ludvig Runeberg’in çok sevdiği söylenen minik kekler, ülkede şairin adıyla anılıyor.



Runeberg’in doğum günü olan 5 Şubat tarihi Finlandiya’da her yıl Runeberg Günü olarak kutlanıyor ve kutlamalara bu kekler eşlik ediyor.

Runeberg kekinden 24Kitchen'da izlediğim bir program sayesinde haberdar oldum. Edebiyatı gastronomiyle buluşturan kekin hikayesi bana çok sevimli geldi. Açıkçası Finlandiyalılara imrendim diyebilirim. Zaten eğitim sistemleriyle ilgili yazıyı okuduğumdan beri bir sempati duyuyordum kendilerine. (Yazıyı okumak isterseniz şurada.) Çocuklarını yarıştırmadan eğiten, şairlerinin sevdiği keki ulusal tatlı haline getiren bir ülke sempatiyle anılmayı hak ediyor bence.

Mutfağa geri dönecek olursak ilk işim, kek hakkında epeyce bir araştırma yapmak oldu. Runeberg kekinin orijinalinde hamurda rom kullanılıyor, ayrıca bazı tariflerde kekler piştikten sonra yine romla ıslatılıyor. Ama zaman içinde tarife çok sayıda çeşitleme yapılmış. Rom yerine meyve likörü veya meyve suyu kullanılan birçok tarife denk geldim. İçine konulan malzemeler konusunda da yoruma imkan veren bir tatlı. Badem, fındık gibi kuruyemişler, kakule gibi çeşitli baharatlar eklenebiliyor.

Yeterince tarif inceledikten sonra Runeberg keki için kendi malzeme listemi oluşturdum. Evde rom olmadığı için elma suyu kullandım. Beyaz unu tam buğday unuyla değiştirdim, tarçın ekledim. Çocuklardan veto yememek için kuruyemiş grubunu dahil etmedim.

Yoğun bir hamuru olan kekler pişene kadar biraz endişeliydim açıkçası. Hamurun yoğunluğu kapkek gibi ama kıvamı daha pütürlü.  

Keklerin bir bölümünü metal muffin kalıbında, diğerlerini karton kapkek kağıtlarında pişirdim. Karton kaplarda pişenler orijinal şekle yakın oldu. Runeberg kekleri silindir şeklinde düz oluyor. Yoğun hamuru, diğer kapkek ve muffin türlerinde olduğu gibi şekilsiz kabarmıyor. Düz şekli sayesinde de üst kısmını rahatlıkla süsleyebiliyorsunuz.

Karton kapkek kalıplarında pişenler tarifin orijinal şekli olan silindir formunda pişti.
Gelelim sonuca:) Yoğun hamuruna ve elma suyuyla ıslatılmasına rağmen Runeberg keki hafif sayılabilecek bir tatlı. Üzerindeki reçelle güzel bir uyumu var. Yetişkinler için yapılacaksa, hem hamuru hem de üzeri için badem likörü kullanılabilir diye düşünüyorum.

Elma suyu da iyi bir tercih bu arada. Elma suyunu evde hazırlayabilirsiniz. Ama ben bu tarifte AOÇ’nin % 100 elma suyunu kullandım. Çocuklar keki severek yediler. Kızım sadece üzerindeki reçeli ayıkladı. Aslında reçel ve glazür daha çok dekor için, dolayısıyla kullanılmayabilir.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (8-10 adet)
150 gram tereyağı (oda ısısında yumuşamış)
120 gram toz şeker (1 su bardağından iki parmak eksik)
2 adet yumurta
100 ml. elma suyu
150 gram tam buğday unu (Yaklaşık 1,5 su bardağı)
100 gram zencefilli kurabiye (Yaklaşık 10 adet)
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı toz tarçın

Üzeri için
100 ml. elma suyu (Yarım su bardağı)
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı sıcak su
2 yemek kaşığı böğürtlen, ahududu veya vişne reçeli

Kalıpları yağlamak için
1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı
1. Zencefilli kurabiyeleri mutfak robotu veya havan kullanarak un kıvamına getirin.
2. Bir çırpma kabında yumuşak tereyağı ve şekeri mikserle krema gibi olana kadar çırpın. Yumurtaları karışıma teker teker ekleyin. Her birini ekledikten sonra bir dakika kadar mikserle karıştırın.

3. Elma suyunu ekleyip karıştırın.
4. Unu, toz haline getirdiğiniz zencefilli kurabiyeleri, karbonat ve toz tarçını karışıma ekleyin. Bu aşamada mikser kullanmayın. Tahta bir spatula yardımıyla kenarlardan ortaya doğru katlayarak karışımı bütünleştirin.

5. Yağladığınız muffin kalıplarına veya kağıtlarına karışımı paylaştırın. Karışımı kalıplara koyduktan sonra kaşığın tersiyle üzerlerini düzeltin.
6. 190 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika arası kontrollü şekilde pişirin. 20. dakikada kürdan testi yaparak pişme durumunu kontrol edin. Kürdan temiz çıktığında kekleri fırından alın. Kekleri oda ısısında soğumaya bırakın.

7. Kalıptan çıkardığınız soğumuş keklerin üzerine birer yemek kaşığı elma suyu gezdirin.
8. Bir kasede pudra şekerini kaynar suyla hızlıca karıştırın. Karışımı krema torbası veya kaşığın ucuyla keklerin üzerinde bir daire olacak şekilde gezdirin.
9. Dairelerin içerisine reçel koyarak servis yapın.


Notlar
Keki tam buğday unu yerine beyaz un kullanarak da hazırlayabilirsiniz.

Kuruyemiş kullanmak isterseniz 50 gram çok ince çekilmiş badem veya fındık ekleyebilirsiniz. Bu durumda un miktarını 100 grama düşürmeniz gerekiyor. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder