1 Haziran 2015 Pazartesi

Çilek Kreması (Loru)

Geçenlerde yaptığım limon kreması/loru hane içi ve dışından büyük beğeniyle karşılandı. Bu tatlı başka meyvelerle de yapılabilir mi diye düşünürken aklıma çilek geldi. Yeni bir şey keşfetmiş gibi sevindim. Kendimce bir ölçülendirme bile yaptım.


Sonra aklıma internet araması yapmak geldi. Arayınca gördüm ki, limon kreması kadar yaygın olmasa da ünlü bir tatlı. Naifliğimi eğlendirici bulmakla birlikte deneme isteğimi kaybetmedim. Parlak keşfimin yaygın bir tarif olduğunu öğrenmek keyfimi kaçırmadı yani.

Bu arada bu kremanın sadece limon ve çilekten değil ahududu, böğürtlen, yaban mersini gibi meyvelerin tümünden yapılabildiğini fark ettim. Daha fazla çeşitlendirir miyim bilmiyorum ama karadutla bu tür bir tatlı fikri ilginç geliyor.

Limon loru konusunda tecrübe kazandığım için tarif incelemeden kendimce bir uyarlama yaptım.

Çilek kreması limon kremasına göre biraz daha tatlı. Limon kreması gibi bu tatlıyı da kek, kapkek gibi tatlılarla birlikte tüketebilir, pasta dolgusu veya kaplaması olarak kullanabilirsiniz. Çilek kremasının en çok yakıştığı yerlerden biri de uzun hafta sonu kahvaltıları. Bu hafif kremayı kahvaltıda skon veya pancake eşliğinde servis edebilirsiniz.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (500 ml. çilek kreması için)
500 gram çilek
1 adet limonun kabuğu ve suyu
100 gram tuzsuz tereyağı
150 gram toz şeker (1 su bardağından bir parmak eksik)
4 adet yumurta

Yapılışı
1. Çilekleri yıkayın, süzün. Yeşil yapraklarını ve sap kısımlarını ayıklayıp pürüzsüz olana kadar mutfak robotundan geçirin.
2. Limonu yıkayın ve rendenin ince tarafıyla kabuğunu rendeleyin. Limon kabuğunu derin rendelememeye, sadece sarı bölümünü almaya özen gösterin.
3. Kabuğunu rendelediğiniz limonu ikiye bölüp suyunu sıkın. Sıktığınız limon suyunu süzgeçten geçirerek bir sos tenceresine koyun. Limon kabuklarını, toz şekeri ve birkaç parçaya böldüğünüz tereyağını ekleyin.
4. Mutfak robotunda parçaladığınız çilekleri arzu ederseniz tel süzgeçten geçirerek veya doğrudan diğer malzemelerin üzerine ekleyin.
5. Çaydanlık gibi bir kabın dibine birkaç parmak su koyarak ocağa alın. Su kaynayınca ocağın altını kısın ve mümkün olan en kısık ateşte tutun. Sos tenceresini çaydanlığın üzerine koyun ve çaydanlıktaki suyun tencereye temas etmediğinden emin olun.
6. Arada bir karıştırarak tereyağı ve şekeri eritin.
7. İnce ağızlı başka bir kaba yumurtaları kırın ve çırpın.
8. Bir elinizle çırpılmış yumurtaları azar azar damlatırken, diğer elinizle kremayı karıştırarak yumurtayı sos tenceresine ekleyin. Yumurtayı döktükten sonra iki-üç dakika daha karıştırın. Sonra 10-12 dakika, krema koyulaşana kadar arada karıştırarak su buharının üzerinde pişirin.
9. Metal bir yemek kaşığını kremanın içine sokun. Krema kaşığın arkasını kaplıyorsa istenilen yoğunluğa gelmiş demektir. Ocağın altını kapatın ve karışımı steril bir kavanoza boşaltın. Kavanozun ağzını strech filmle kapladıktan sonra kapağını kapatın. Oda ısısına geldikten sonra buzdolabında muhafaza edin. 

Notlar
Kremayı saklayacağınız kavanozu kaynar suda bir-iki dakika bekleterek sterilize edebilirsiniz. Kaynar suda tuttuktan sonra kavanozu ve kapağını maşa yardımıyla sudan alın ve temiz bir bezin üzerine ters çevirerek suyunu süzdürün.
Çilek kremasını buzdolabında bozulmadan on gün kadar saklayabilirsiniz.

Çilekleri süzgeçten geçirmek tercihe bağlı bir işlem. Kıvamının pürüzsüz olmasını istiyorsanız çilekleri süzgeçten geçirmekte yarar var. Fakat pütürlü doku rahatsız etmiyorsa bu işlemi yapmadan kremayı hazırlayabilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder