25 Mayıs 2015 Pazartesi

Galeta Pizzası

Arkadaş emaneti bir pizza tarifi denedim geçen hafta sonu. Arkadaşım Melek galeta unuyla pizza yaptığını söyleyince hemen dikkatimi kendisine yönelttim. Kendisi de tarifi bütün detaylarıyla anlatınca hafta sonu projesi ortaya çıkmış oldu.



Galeta pizzası bayat ekmekleri değerlendirmenin iyi bir yolu. Mutfağımızda bu türden epey tarif var. Ama israfı önlemeye yönelik yaratıcı her tarifin arşive girmesi gerekir diye düşünüyorum.

Çoğunlukla köfte ve pane harçlarında kullandığımız kullanılan galeta ununun hazırını almaya pek gerek yok aslında. Senelerdir evde galeta unumu kalan ekmekleri kurutarak hazırlıyorum, dışarıdan almıyorum. Nasıl yapıldığını görmek isterseniz şurada.

Tavada pişen galeta unu pizzası, kısa sürede hazırlandığı için özellikle kahvaltı sofralarına uygun. İstediğiniz üst malzemeyle renklendirebileceğiniz galeta pizzasıyla kahvaltı sofralarını zenginleştirirken aynı zamanda bayat ekmekleri de değerlendirmiş olacaksınız.

Çocukların tepkisine gelince; ilk başta görüntüsünü biraz yadırgadılar ama tadına bakınca beğendiler. Pizza yapıldığı öğünde bitti.

Kendine has bir kıtırlığı olan galeta pizzasını çocukların seveceği üst malzemelerle hazırlayarak onlar için daha cazip hale getirmek mümkün.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (28 cm çapındaki tavada, 6 kişilik)

Hamuru için
300 gram galeta unu
1 yumurta
1 yemek kaşığı zeytinyağı
75 ml. süt (Yarım su bardağı civarında)
1 silme çay kaşığı toz karabiber
1 tatlı kaşığı muskat cevizi rendesi (tercihe bağlı)

Üstü için
5 yemek kaşığı domates sosu veya sulandırılmış salça
Yarım su bardağı kaşar peyniri rendesi (75 gram)

Mantar, biber, sucuk, salam vs. üst malzemesi
1 yemek kaşığı zeytinyağı (Tavayı yağlamak için)

Yapılışı
1. Pizzayı mantar, biber vs. sebzelerle hazırlayacaksanız sebzeleri doğrayıp, tavada iki dakika kadar çok az zeytinyağıyla soteleyin. Altını kapatıp, bir kenarda bekletin.
2. Bir karıştırma kabında hamur malzemelerini elinizle iyice karıştırın ve bütünleşmesini sağlayın.
3. Yağladığınız tavaya hamuru koyun, elinizle düzgünce yayılmasını sağlayın ve bastırarak sıkıştırın.


4. Tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte hamurun kenarları kahverengi olana kadar  (yaklaşık 10 dakika civarında) pişirin.
5. Hamurun üzerine domates sosu veya salçalı suyu kaşıkla yayın.
6. Üzerine üst malzemesini yerleştirin.
7. Kaşar peynirini en üste serptikten sonra tavanın kapağını kapatın ve kaşar eriyene kadar pişirin.
8. Pizzayı bir spatula yardımıyla tavadan servis tabağına alın. Yanında yeşilliklerle birlikte dilimleyerek servis yapın.

Notlar
Domates sosu yerine salçalı su kullanacaksanız, bir yemek kaşığı domates salçasını yarım su bardağı (100 ml.) sıcak suyun içinde ezerek pürüzsüz hale getirin.

Sucuk, salam, pastırma gibi et ürünleri veya zeytin kullanacaksanız önceden sotelemeden doğrudan pizzaya ekleyebilirsiniz. 

Pizzanın yanına roka çok yakışıyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder