20 Nisan 2015 Pazartesi

Limon Kreması (Lemon Curd)

İngiliz mutfağının meşhur tatlısı, daha doğrusu tatlı eşlikçisi limon kremasını yapmak bir süredir aklımdaydı. Kek, kapkek, pancake gibi tatlılarla tüketilen limon kreması Batı mutfağında yaygın olarak tüketiliyor. Dilimize limon loru olarak da çevrilen bu krema oldukça sade bir tarif aslında. Dört malzemeden oluşuyor ve doğrudan pişirilmiyor. Bazı tariflerde nişasta kullanıldığına denk geldim ama limon kremasının orijinal halinde nişasta yok.



Sanırım nişasta kremanın kıvamını artırmak için ekleniyor. Ben kullanmadım, kremanın kıvamı da gayet iyi oldu. Yumurtayla çırpma işlemi gerekli kıvamı veriyor. Limon kreması yapmak için incelediğim tarifler arasında en çok yararlandığım BBC'deki tarifti. Yine de tarifi biraz değiştirdim, şeker miktarını azalttım, yumurta miktarını düzenledim. Bence şekeri gayet kararında oldu.

Bu kremayı katlı pastaların arasına koymak ya da pasta süslemesinde kullanmak mümkün. Ayrıca, kahvaltı tatlısı olarak reçel veya bala alternatif gibi düşünülebilir.

Yumurta ve limonun birleşiminin böyle bir lezzete dönüşmesi bir bakıma şaşırtıcı. Bol yumurta kullanılan bir tatlı olmasına ve doğrudan pişirme işlemine tabi tutulmamasına rağmen, yumurtanın tadını ve kokusunu almıyorsunuz. Malzemeler bütünleşerek tatlı-ekşi hafif bir kremaya dönüşüyor.

Limon kremasını konuklarımızın olduğu bir hafta sonu yaptığım ve bir kavanoz krema o hafta sonu bitti. Kahvaltıda pancake yanına çok yakıştığını söyleyebilirim.

(Bu tarif ilk kez yemek.com’da yayınlandı.)

Malzemeler (500 ml. limon kreması için)
4 adet limonun kabuğu ve suyu
100 gram tuzsuz tereyağı
150 gram toz şeker (1 su bardağından 1 parmak eksik)
4 adet yumurta

Yapılışı
1. Limonları yıkayın ve rendenin ince tarafıyla kabuklarını rendeleyin. Limon kabuğunu derin rendelememeye, sadece sarı bölümünü almaya özen gösterin.
2. Kabuklarını rendelediğiniz limonları ikiye bölüp sularını sıkın. Sıktığınız limon suyunu süzgeçten geçirerek bir sos tenceresine koyun. Limon kabuklarını, toz şekeri ve birkaç parçaya böldüğünüz tereyağını ekleyin.
3. Çaydanlık gibi bir kabın dibine birkaç parmak su koyarak ocağa alın. Su kaynayınca ocağın altını kısın ve mümkün olan en kısık ateşte tutun. Sos tenceresini çaydanlığın üzerine koyun ve çaydanlıktaki suyun tencereye temas etmediğinden emin olun.




4. Arada bir karıştırarak tereyağı ve şekeri eritin.
5. İnce ağızlı başka bir kaba yumurtaları kırın ve çırpın.
6. Bir elinizle çırpılmış yumurtaları azar azar damlatırken, diğer elinizle kremayı karıştırarak yumurtayı sos tenceresine ekleyin. Yumurtayı döktükten sonra iki-üç dakika daha karıştırın. Sonra 10-12 dakika, krema koyulaşana kadar arada karıştırarak su buharının üzerinde pişirin.


7. Metal bir yemek kaşığını kremanın içine sokun. Krema kaşığın arkasını kaplıyorsa istenilen yoğunluğa gelmiş demektir. Ocağın altını kapatın ve karışımı steril bir kavanoza boşaltın. Kavanozun ağzını strech filmle kapladıktan sonra kapağını kapatın. Oda ısısına geldikten sonra buzdolabında muhafaza edin. 

Notlar
Kremayı saklayacağınız kavanozu kaynar suda bir-iki dakika bekleterek sterilize edebilirsiniz. Kaynar suda tuttuktan sonra kavanozu ve kapağını maşa yardımıyla sudan alın ve temiz bir bezin üzerine ters çevirerek suyunu süzdürün.

Limon kremasını buzdolabında bozulmadan on gün kadar saklayabilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder