20 Mayıs 2015 Çarşamba

Çikolatalı Kahve Şurubu (Özütü)

Kahve tüketiminin yaygınlaşmasıyla aromalar da çeşitlendi. Kahvelere aroma vermek için kullanılan çok sayıda şurup çeşidi var. Ama çoğu fazla tatlı ve oldukça katkılı.



Aslında aromalı kahvelere fazla düşkün değilim. Kahveyi çok severim ama aromalı kahve nadiren aklıma gelir. Geçenlerde aniden bir deneme isteği geldi. Risksiz bir şey hazırlamak istedim. Aklıma çikolata aroması geldi. Sanırım çikolatalı kahve şurubu en temel aromatik kahve şuruplarından biri sayılabilir.

Çikolatalı dediğime bakmayın, kakaolu bir şurup hazırladım. Yoğun kakao kullanınca çikolata aromasını verdi. Fazla bir araştırma yapmadan kendimce kakao, şeker ve suyu bir araya getirdim aslında. Suyu başlangıçta az eklemişim, sonra biraz daha artırdım.

Yoğun kakaoyla hazırlanan bu şurup hazır satılanlardan daha kıvamlı, aslında bir tür özüt gibi. Piştikten sonra puding gibi görünüyor. Ama endişe etmeyin, içinde un, nişasta gibi kıvam verici bir malzeme bulunmadığından sıvının içinde erime özelliğini soğuduktan sonra da koruyor.

Çikolata tadını yoğun hissettiren bu özüt fazla şekerli olmadığı için kahveyi şekersiz içenlerin tercih edeceği türden. Şekerli sevenler ilave şekerle tatlandırabilir.

Şurubu hazırladıktan sonra aklıma çocuk dostu bir kullanım alanı geldi. Bu özütten sıcak çikolata hazırladım. Hem çocuklar hem de yetişkinler beğendi.

Sıcak çikolatada kullanımını keşfettikten sonra şurup daha işlevsel hale geldi tabi. Bundan sonra buzdolabında hep bir kavanoz bulunduracağım. Böylece çocuklar sıcak çikolata istediğinde, sıcak sütün içinde karıştırarak hazırlayabileceğim ev yapımı özütümüz hazır bekleyecek.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (500 ml. çikolatalı kahve şurubu için)
200 gram toz kakao
200 gram toz şeker
Yarım silme çay kaşığı tuz
500 ml. su
1 yemek kaşığı vanilya özütü (tercihe bağlı)

Hazırlanışı
1. Bir sos tenceresine vanilya özütü hariç bütün malzemeleri alın ve ateşe koymadan önce tel çırpıcıyla iyice karıştırın.
2. Malzemeler özleşince tencereyi orta ateşe alın ve arada karıştırarak kaynatın. Şurup kaynayınca ocağın altını kısın ve vanilya özütü kullanacaksanız karışıma ekleyin.



3. Şurubu kısık ateşte üç dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Şurubu cam bir kavanoza dökün ve oda ısısına gelmesi için soğutun. Şurubun üzerinde bir tabaka oluşmaması için sıcakken kavanozun ağzını strech filmle kapatın.
4. Oda ısısına gelen şurubu buzdolabında muhafaza edin.

Notlar

Sıcak çikolata hazırlamak için her fincan için bir yemek kaşığı ölçüsünde şurup kullanabilirsiniz. Şurubun üzerine sıcak süt ekleyip karıştırmanız yeterli.


Şurup, puding kıvamına yakın olmakla birlikte kıvam verici un, nişasta vb. kullanılmadığı için akışkanlığını belli ölçüde koruyor. Kavanoz bu koyu kıvamlı özütü saklamak için ideal. Bu şekilde içinden kaşıkla rahatça alabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder