11 Mayıs 2015 Pazartesi

İrmikli Peynir Topları

İrmikle peynirin tuzlu olarak da uyumlu olabileceğini İtalyan mutfağının sevilen lezzeti gnudi sayesinde öğrendim. Jamie Oliver’ın yaptığı gnudi biraz uğraştırıcı olmakla birlikte gayet lezzetli görünüyordu. Niyetim o tarifi denemekti ama ince irmik ya da irmik unu bulamayınca, tarifi kendime uyarladım. Aslında sadece fikirden etkilendim desem daha doğru olur. Çünkü benim yaptığım gayet pratik bir peynir atıştırmalığı. Gnudi ise irmik içerisinde bekletildikten sonra önce haşlanıp, sonra da tereyağında sotelenerek hazırlanan bir yiyecek.


Lor peynirinin, sütlü irmik karışımında baharatlarla yoğrulduğu bu atıştırmalık günün her saatine uygun. Hafta sonunun uzun kahvaltıları için hazırlanabilir, çay saatinde şık bir ikramlık olarak servis edilebilir veya akşam yemeklerinde meze olarak tüketilebilir. Peynir severlerin beğeneceğini düşündüğüm bu tarifi çocukların hoşuna gidecek baharat veya yeşilliklerle kaplayarak çocuk dostu haline getirmek mümkün.

Bu arada irmik unu veya ince irmiğin ülkemizde bulunabildiğini daha sonra öğrendim. İlk fırsatta irmik unu alacağım. Hem makarna, hem de gnudi için kullanmayı düşünüyorum.

(Bu tarif ilk kez yemek.com’da yayınlandı.)

Malzemeler (40 civarında top için)
2 silme yemek kaşığı irmik (20 gram)
1 su bardağı (200 ml.) süt
300 gram tuzsuz lor peyniri
1 silme çay kaşığı toz karabiber
1 silme çay kaşığı toz kimyon
Yarım silme çay kaşığı toz yenibahar
1 silme tatlı kaşığı muskat cevizi rendesi
1 limon kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı tuz


Üzerini süslemek için
Toz kırmızı biber
Susam
Çörekotu
Kıyılmış dereotu veya fesleğen veya arzu ettiğiniz diğer malzemeler

Yapılışı
1. Malzemelerin tamamını alabilecek büyüklükte bir tencerede süt ve irmiği orta ateşte kaynayana kadar karıştırın. Kaynayınca ocağın altını kapatın ve oda ısısına gelene kadar bir kenarda bekletin.
2. Soğuyan sütlü karışıma lor peyniri, tuz ve baharatları ilave edin. Limon kabuğunu rendenin ince tarafıyla rendeleyerek karışıma ekleyin. Limon kabuğunu rendelerken sadece sarı kısımlarını almaya, beyaz bölüme girmemeye dikkat edin.
3. Karışımı lor peyniri iyice dağılana kadar elinizle yoğurun. Tencerenin kapağını kapatıp buzdolabında 20 dakika dinlendirin.
4. Düz servis tabaklarının her birine süslemede kullanacağınız malzemeleri teker teker koyun.
5. Buzdolabından çıkardığınız peynir karışımından fındıktan biraz büyük parçalar koparıp avucunuzun içinde yuvarlayın. Her bir parçayı bir süsleme malzemesine bulayıp servis  tabağına yerleştirin.
Notlar
Bu tarifte süsleme malzemesi olarak kuru fesleğen ve nane gibi farklı baharatlar veya istediğiniz kıyılmış yeşillikleri kullanabilirsiniz.
Servis sırasında peynir toplarının üzerine zeytinyağı gezdirebilirsiniz.




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder