20 Nisan 2014 Pazar

Limonlu Kapkek



Geçen hafta yaptığım kakaolu kapkekleri çocuklar çok beğendi. Yine istenince, biraz farklılaştırayım diye düşündüm, kendilerinin de onayını alarak limonlu kapkek yaptım. 


Çocukların mutfakla ilgili bir isteği olunca, farklı bir şey yapacaksam kendilerinden mutlaka onay alıyorum, böyle bir mutfak hukukumuz var.  O zaman hem meseleye dahil oluyorlar, hem de sonuç onları daha çok mutlu ediyor.
Geçen defa biraz sorun yaşadığım pişirme süresini bu sefer tam tutturdum, elim alıştı yani. Önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika sürdü pişmeleri. Kürdan temiz çıkınca fırını kapattım.
Kapkek, hamurunun koyu olması dışında kekten pek farklı değil. İki aşamayı atlattığıma göre, üçüncü aşama olarak, eşimin talebi olan reçel dolgulu kapkek deneyebilirim belki.  

Malzemeler (16 adet kapkek için)
2 yumurta
3 kahve fincanı toz şeker
2 kahve fincanı zeytinyağı
2 kahve fincanı yoğurt
3,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Yarım limon suyu
2 tane limon kabuğu rendesi
Kapkek kağıtları (16 tane)

Yapılışı
1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Bir çırpma kabında şeker ve yumurtayı çırpın. Zeytinyağı ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edin.
3. Un ve kabartma tozunu ekleyin, kabartma tozunun üzerine limon suyunu koyun ve çırpın.
4. Limon kabuğu rendesini ekleyin vekarıştırın.
5. Kapkek kağıtlarını kalıbın içine veya karton kullanıyorsanız fırın tepsisine yerleştirin. Karışımı kaşıkla paylaştırın. Üstten bir parmak kadar boşluk bırakın.
6. Önceden ısınmış fırında 20 dakika civarında pişirin. Kürdan testiyle pişmesini kontrol edin. Kürdan temiz çıkıyorsa fırından alın.


Not
- Limon kabuğunun sarı kısmını rendeleyin. Beyaz kısmını rendelerseniz acımsı bir tat olur. Ben bu tadı seviyorum aslında ama çocuklara göre değil. O yüzden rendeyi hafif bastırmakta ve beyaz bölüme inmemekte yarar var.
- Kalıp 12’li olduğu için harç arttı. Artan harcı kapkek kağıtlarına koyup öylece fırına yerleştirdim. Kapkek kağıtları ısıya dayanıklı, 220 dereceye kadar dayanıyorlar. O yüzden kalıp olmadan sadece kağıtla pişirmek mümkün. Ama fırında sarsılmayacak şekilde durmaları lazım.

Kekin yanına en iyi meyve veya kuruyemiş gidiyor.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder