29 Kasım 2013 Cuma

Mısır Nişastalı Kurabiye



Kurabiye pişirmekle aram çok iyi değil maalesef. Sık pişirdiğim için artık beni korkutmayan sade kurabiye ve mantar kurabiye haricinde yeni çeşitler denemekte zorlanıyorum. Kek konusundaki rahatlığım kurabiyede yok kesinlikle.
Ama oğlum kurabiye seviyor ve zaman zaman beslenmesine kurabiye istiyor. Ondan istek geldiği zamanlarda yapıyorum genellikle. Bu kurabiye de öyle bir isteğin sonucu.
Mısır nişastalı kurabiyenin telif hakkı arkadaşımın kayınvalidesine ait aslında. Arkadaşım toplandığımızda bu kurabiyeden yapar getirir, oğlum da benden ister. İki kez denedim daha önce ama ikisinde de başarılı olamadım.




Aynı şey tarifi veren arkadaşımın da başına gelmiş; ilk iki denemesinde kurabiye yayılmış, dağılmış filan. Tarifte bir sorun olduğunu düşünmeye başlamış. En sonunda kayınvalidesiyle birlikte yapınca sorun çözülmüş.
Geçen bize geldiğinde yine getirdi bu kurabiyelerden, oğlum da severek yedi. Oğlumun bu isteği bana üçüncü deneme cesaretini verdi. Bu sefer tutturdum neyse ki ama  bir aksilik olmasın diye kurabiyelerin başını bekledim.
Tarifin girişi, denemek isteyenler için pek yüreklendirici olmadı sanırım. Ama endişe etmeyin bütün püf noktalarını paylaşacağım.
Margarin kullanmadığım için tarifteki yağ miktarını biraz değiştirdim. İlk iki denemede sorun tereyağı miktarından kaynaklamış olabilir diye düşünüyorum. Bu sefer orijinal tarifte 250 gr olan margarin ölçüsünü, 200 gr tereyağı olarak değiştirdim.

Malzemeler (Yaklaşık 30 kurabiye için)
200 gram oda ısısında yumuşamış tereyağı
1 su bardağı şeker
500 gram mısır nişastası
1 yumurta
1 çay kaşığı silme kabartma tozu
Üzeri için pudra şekeri

Hazırlanışı
1. Fırını 180 derecede ısıtın. (Kurabiyenin mutlaka sıcak fırına girmesi gerekiyor.)
2. Tereyağı ile şekeri iyice yoğurun ve birbirlerine karışmalarını sağlayın.
3. Nişastayı ekleyip yoğurmaya devam edin. Lor peyniri gibi görünen bir hamur oluşacak.
4. Yumurtayı hamurun içine kırıp, kabartma tozunu ekleyip yoğurmaya devam edin.
5. Hamur bütünleşince cevizden büyük parçalar koparıp yuvarlayın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla dizin. (Hamuru yassılaştırmayın, tam top şeklinde olsun çünkü pişerken biraz yayılıyor.)
6. Önceden ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin. (Zaman ölçüsü sizi yanıltmasın, başında beklemek ve fazla pişirmemek önemli, hemen altı kararabiliyor.)
7. Piştikten sonra fırından alın. Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpin.

Not   
- Bu kurabiye için marketlerde satılan mısır nişastalarını kullanmayın. Aktarlarda satılan nişastalarla daha güzel sonuç alınıyor.
- Bütün malzemeleri ekledikten sonra hamur biraz sert ve bütünleşmeyecek gibi gelebilir, endişe etmeyin. Kurabiye toplarını avucunuzun içinde iyice sıkıştırarak şekillendirin. Elinizin ısısıyla bütünleşiyorlar.
- Pudra şekeri opsiyonel, istemezseniz koymayabilirsiniz. Hamurdaki şekerle de yeterince tatlı oluyor bence. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder