19 Kasım 2013 Salı

Portakallı Ayva Tatlısı



Bu tarifin ana fikri arkadaşım Melek’ten. Geçen gün, ayva tatlısı yaparken, ayva kabuklarının kullanılmasının rengini ve kıvamını güzelleştirdiğini söylüyordu. Aklımda kalmış söyledikleri. Evde ayva olunca denemek istedim. Ama başka yenilikler de yaptım: Portakal suyu ve kabuğu kullandım mesela. Ayvaları çanak şeklinde değil, dilimlere bölerek pişirdim.


Sanırım bundan sonra hep bu şekilde yapacağım çünkü daha kolay ve dengeli pişti. Ayrıca, ayva kabukları kesinlikle işe yaradı. Ayvaların rengi canlı ve tatlı daha kıvamlı oldu. Üstelik ayva kabuklarını yiyebiliyorsunuz da. Yani, ayva tatlısı yaparken çekirdeklerini de kullandığımız düşünülecek olursa, ayvanın içindeki sert kısmı hariç tamamından faydalanıyoruz bu şekilde.
Bizde ayva tatlısının en büyük müşterisi eşim ve kendisi tatlıyı bu şekilde çok beğendi. Ayvaların içini oymakla filan uğraşmaya üşendiğimden çok sık yapmıyordum bu tatlıyı ama artık kolay yolunu öğrendiğime göre daha sık yapabilirim.

Malzemeler
1 limon suyu
Ayva (3 ayva kullandım.)
Toz şeker (Her ayva için 3 silme çorba kaşığı kullandım.)
1 portakal suyu
Portakal kabuğu rendesi
4-5 adet karanfil

Yapılışı
1. Limon suyunu geniş bir kaseye alın, üzerine iki bardak kadar su ekleyin.
2. Ayvaları yıkayıp kurulayın. Her bir ayvayı önce dörde bölün. Kabuğunu soyduğunuz parçayı tekrar ikiye bölüp, ortasındaki sert kısmı çıkarın ve limonlu suyun içine atın. (Her ayvadan sekiz dilim elde etmiş oluyoruz.) Çekirdeklerini kenara ayırın.
3. Ayva kabuklarını yayvan bir tencerenin dibine yerleştirin. Üzerine ayva dilimlerini dizin.
 

4. Toz şekeri ayvaların üzerine dengeli biçimde serpiştirin. Karanfil, portakal kabuğu rendesi ve ayva çekirdeklerini tencereye koyun.
5. Portakal suyunu ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatıp, kaynayana kadar orta ateşte tutun. Kaynayınca ocağı kısıp ayvalar yumuşayana kadar pişirin. 

 Üzerine tarçın ekleyerek servis yaptım.

Not:
-3’ten fazla ayva kullanırsanız bir portakalın suyu yetmeyebilir. O zaman portakal suyu miktarını artırabilirsiniz. Veya ayvaların pişip pişmediğini kontrol ederek, gerekirse yarım çay bardağı sıcak su ekleyebilirsiniz. 

Tarif Notu (21.12.2013)
Geçen hafta blogger arkadaşım Derya, ayva tatlısını hibisküsle yapmış ve tarifini paylamıştı. (Tarife şuradan ulaşabilirsiniz.) Bu hafta ben de denedim hibisküs kullanmayı. Tadına bir etkisi yok ama rengini güzelleştiriyor. 
Bir tutam hibisküs kullandım ayva tatlısını yaparken ve sonuç aşağıdaki gibi oldu. Kilosu 25 liraya satılan bu bitkiyi, aktarlarda bulabilirsiniz. Aktarın söylediğine göre tropik bir çiçekmiş hibisküs. 
Ben 5 liralık aldım, sanırım en az 5-6 kez ayva tatlısı yapabilirim bu miktarla. 
Siz de ayva tatlınızı doğal bir yöntemle renklendirmek isterseniz hibisküsü tavsiye ederim.

 Beyaz kasenin içindekiler hibisküs.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder