17 Şubat 2013 Pazar

Pirinçli Kırlangıç Çorbası

 Bugün balık almaya gittiğimizde eşim görmüş tezgahta kırlangıç balığını. Balıkçılarda az gördüğümüz bu balık çorba için kullanılıyor genellikle. Eşim almak istedi, ben tereddütlüydüm çünkü balık çorbası bildiğim bir konu değil. Ama deneyelim dedik ve aldık. Sonradan hatırladım birkaç sene önce yine almıştık kırlangıç balığını ve bir çorba uydurmuştum. Tabi o zaman blog olmadığı için tarifi yazmamıştım. Bir kez yaptım nasıl olsa, yine yaparım diyerek kendimce bir şeyler uydurdum. İnternetten tarif aramadım çünkü balık özellikle çorbada zor bir gıda olduğu için, kendime göre bir şeyler ayarlamak daha doğru olacak gibi geldi. 


          Sonuçta pirinçli, terbiyeli, biraz sebzeli bu balık çorbası çıktı ortaya. Benim açımdan favori çorba kategorisine girmese de besleyici, farklı ve güzel bir çorba oldu. Çorbaya en yüksek notu özel bir çorba nitelendirmesiyle eşim verdi. Pirinçli kırlangıç çorbası balık akşamımızın başlangıç yemeği oldu.
Malzemeler (6-8 kişilik)
Yarım çay bardağı pirinç
Balık suyu için
1,5 lt su
2-3 adet kırlangıç balığı
1 havuç
1 kuru soğan
5-6 diş sarımsak
Terbiye için
1 limonun suyu
1 çorba kaşığı un
Sos için
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1,5 tatlı kaşığı kırmızı pul biber veya isot (ben acı olmayandan kullandım)
Tuz
Yapılışı
1. Bir kasede pirincin üzerine sıcak su koyarak bekletin.
2. Kırlangıç balığını bütün olarak koyabileceğiniz büyüklükte bir tencereye alın. Havuç, soğan ve sarımsağı iri parçalar halinde keserek koyun.  Üzerine suyu ekleyin ve ocağa alın. Kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dakika ocakta tutun.
3. Ocağı kapattıktan sonra ince aralıklı bir süzgeçle balık suyunu çorbayı yapacağınız tencereye süzün.
4. Tencerede kalan balıkların beyaz etlerini ayırın. Kılçıklarını ayıklayın. Balık etlerini iyice didikleyin ve hiç kılçık kalmamasına dikkat edin.
5. Suda beklemiş pirinçleri ve balık etlerini çorba tenceresine alın ve ocağa koyun.
6. Limon suyunu unla karıştırın. Çorbanın suyundan az az ekleyerek terbiyeyi ılıtın. Bu karışımı yavaşça çorba tenceresine alın ve bir yandan karıştırın. Çorbayı kaynayana kadar karıştırın.
7. Çorba kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın. Bir soslukta zeytinyağını kızdırın, pul biberi ekleyip biraz karıştırın.
8. Yağı çorbanın üzerine ekleyin, tuzunu atıp karıştırın.

Not:
Çorbayı pişirdikten hemen sonra değil de en az bir saat sonra servis yaparsanız tadı daha iyi oturuyor. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder