12 Haziran 2018 Salı

Pazılı Soğuk Çorba


Soğuk çorba benim için yazın en özel lezzetlerinden biri. Sağlıklı, ferahlatıcı, doyurucu, “daha ne olsun?” dedirten türden bir yemek. Adı çorba ama içindeki tahıl ve bakliyatlarla bence tek başına doyurucu bir öğün.


Soğuk çorbayı ailemden öğrendiğim şekliyle hep buğdayla yapmıştım. Blogda da tarifi bu şekilde paylaştım. Sonra glütensiz bir türü de olsun diyerek kendimce biraz çeşitlendirdim. Buğdayı yeşil mercimekle değiştirdim. Çorbaya ekstra tat katsın diye sotelenmiş pazı ekledim. Klasik soğuk çorbaya bizce güzel bir çeşitleme oldu.

Malzemeler (6 kişilik)
Pazı sote için
8-10 adet pazı yaprağı
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Çorba için
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
3 su bardağı yoğurt
Soğuk su
Kuru nane
Tuz
Karabiber

Servis için
Zeytinyağı
Taze nane yaprakları

Yapılışı
1. Yıkadığınız pazının sap kısımlarını ayırın. Yapraklarını ince doğrayın. Kuru soğanı yemeklik doğrayın veya rendeleyin.

2. Tavada zeytinyağını ısıtın. Soğanı koyun ve diriliğini kaybedene kadar çevirin. Pazı yapraklarını ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Pazı suyunu çekince tavayı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
3. Yoğurdu ayrandan daha koyu bir kıvamda bir tencerede sulandırın. Fazla sulu olmamasına dikkat edin. Nohut, yeşil mercimek, kuru nane, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Pazının bir bölümünü servis için ayırıp geri kalanını çorba karışımına ekleyin.
4. Kaselere aldığınız çorbayı pazı, nane yaprakları ve zeytinyağıyla servis yapın.



Notlar:
- Soğuk su için kesin bir miktar veremedim çünkü bu yoğurdun ne kadar sulu olduğuna bağlı. Soğuk suyu yavaş yavaş ekleyerek ayrandan koyu bir kıvam elde ettiğiniz zaman bırakın.
- Pazının sap kısımlarını çorbada kullanmadım ama atmadım. Onları salatada değerlendirdim.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder