19 Haziran 2018 Salı

Çikolata Krizi Keki


Blogu takip edenler bu tarifin uyarlama olduğunu anlayacaktır. Tariflere iddialı isimler vermek pek bana uygun değil ama yoğun çikolata tadıyla bu kek adını kesinlikle hak ediyor.


Çikolata krizi keki şu sitede denk geldiğim bir tarif. Yöntemiyle dikkat çekici. Kekin hamuruna son aşamada sıcak su ekleniyor. Bu teknik keke adını veren yoğun çikolata tadını ortaya çıkarıyor. Üzerine ganaj benzeri bir çikolatalı sos ilavesiyle kriz gidermesi garanti bir tatlı yapmış oluyorsunuz. Üstelik minik bir dilim yetiyor. O yüzden kek kalıbının küçüklüğü sizi yanıltmasın. Küçük porsiyonlar halinde servis edeceğiniz, çok kişiyle paylaşabileceğiniz bir kek bu.

Tarifi yazmadan önce keki birkaç kez yaptım. Benim tercihim bitter çikolatalı kaplama ama çocukların isteği üzerine sütlü çikolatayla da denedim. Siz hangisini tercih ederseniz onu kullanabilirsiniz.

Sıcak su ilavesi kekin dokusunu epeyce yumuşattığı için kalıptan çıkarmadan önce iyice soğumasını beklemek önemli. Gerçi bu her kek için işe yarayan bir yöntem ama yumuşak keklerde bu noktaya daha çok dikkat etmek gerekiyor.

Malzemeler (20 cm.lik kare fırın tepsisi için)

Kek için
150 gram un (Yaklaşık 1,5 su bardağı)
180 gram toz şeker (Yaklaşık 1 su bardağı)
50 gram toz kakao (Yaklaşık 4 yemek kaşığı)
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 tutam tuz
1 adet yumurta
125 ml. süt (Yaklaşık yarım su bardağı)
50 ml. sıvı yağ (1 su bardağının dörtte biri)
2 yemek kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri
125 ml. kaynar su (Yaklaşık yarım su bardağı)

Kaplama için
150 gram bitter veya sütlü çikolata
200 ml. şekersiz krema (1 kutu)
1 yemek kaşığı vanilya özütü

 Yapılışı
1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Bir karıştırma kabında un, şeker, kakao, kabartma tozu, karbonat ve tuzu karıştırın.
3. Karışıma yumurta, süt, sıvı yağ ve vanilyayı ekleyip mikserle düşük devirde malzemeler karışana kadar çırpın.
4. Sıcak suyu ekleyin ve yine karıştırın. Bu aşamada hamur incelecektir.

Sıcak suyu ekleyince hamur bozulacakmış gibi geliyor ama endişe etmeyin:)
5. Yağlayıp unladığınız kek kalıbına hamuru boşaltın. Önceden ısınmış fırında kontrollü olarak yarım saat civarında pişirin. Pişmesini kürdanla kontrol ettikten sonra keki fırından alın ve oda ısısında soğumaya bırakın.


6. Sos için ısıya dayanıklı bir cam kaba çikolata parçalarını koyun. Cam kabı içinde su bulunan çaydanlık gibi bir kabın üzerine koyun. Kısık ateşte arada karıştırarak çikolatayı eritin. Çikolata eriyince kabı benmariden alın, krema ve vanilyayı ekleyip pürüzsüz bir karışım olana kadar karıştırın.
7. Kalıptan çıkardığınız keki servis tabağına yerleştirin. Üzerine kaplamasını koyup spatulayla kekin üzerine yayın. Çikolata kaplaması katılaşana kadar keki buzdolabında tutun. Kaplama katılaşınca keki dilimleyerek servis yapın.


Notlar
Orijinal tarifte sıcak suyun içinde hazır kahve eritilerek de yapılabileceği yazıyor. Ben o şekilde denemedim. İsterseniz suyun içinde bir tatlı kaşığı hazır kahve eriterek de yapabilirsiniz.
Çikolata kaplamasındaki kremadan dolayı keki buzdolabında muhafaza ettim. Kapaklı bir saklama kabı kullandım. Yumuşak kıvamlı olduğu için buzdolabında beklemesine rağmen kurumadı ve katılaşmadı.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder