21 Aralık 2015 Pazartesi

Brownie Tart (Turta)

Brownie tart bir arkadaş tarifi. Arkadaşım Gaye'nin evimizi ziyaretinde yaptığım akışkan çikolatalı kek, ona uzun zamandır yapmadığı bu tarifi hatırlattı. Biz de bir gün çocuklarla atölye çalışması şeklinde birlikte denemeye karar verdik. Geçtiğimiz hafta sonu fırsat bulup yapabildik. Sonuç tam bir başarı oldu, özellikle çocuklar, yoğun çikolatalı tatlıyı çok sevdi.



Brownie tart, akışkan çikolatalı keke oldukça benzeyen bir tatlı. En önemli farkı içindeki çikolata miktarının daha fazla olması. Aslında ilk başta yarım kilo çikolata kullanma düşüncesi bende soru işareti yarattı. Tatlıyı daha önce hep hazır paket çikolatalarla yapan arkadaşım bile yarım kiloluk pasta çikolatasını görünce biraz tereddüt etti. Neyse ki endişelerimiz yersiz çıktı. On kişiye rahatlıkla yeten browni turtanın içindeki çikolata miktarı, porsiyon açısından bakılınca makul göründü.

Yeri gelmişken hemen belirteyim bu tatlıyı sadece kalabalık gruplar için hazırlamak zorunda değilsiniz. Pişirdikten sonra strech filmle sararak buzdolabında bir hafta kadar saklayabilirsiniz. Yiyeceğiniz kadar dilimi kesip ısıtmanız halinde kek aynı yumuşak ve akışkan kıvamına geliyor.

Çikolata, bu tarifin önemli bir malzemesi olduğu için üzerinde biraz durmak istiyorum. Ben paketli çikolataları tercih etmiyorum, o yüzden çikolatalı tariflerde Beğendik'in kendi üretimi olan çikolatayı kullanıyorum. Arkadaşım daha önce hep paketli çikolatalarla (80 gramlık kare bitter paketleriyle) yapmış. İki tür çikolatayla bu tatlıyı denemiş birisi olarak benim kullandığım çikolatayla tatlıyı daha güzel buldu. O yüzden bulabiliyorsanız pasta çikolatası veya iyi çikolata kullanmanızı öneririm.

Browni turta, bizim için yılbaşı tatlısı olacak gibi görünüyor. Yılbaşında yemeği değil ama tatlıları kendim yapıyorum ve her sene yeni bir şeyler denemek istiyorum. Çikolatalı tatlılar yılbaşı akşamına gerçekten yakışıyor. Bol çikolatalı bu tatlı da yılbaşı yemeğine iyi bir kapanış olacaktır diye düşünüyorum.

Arkadaşımın tarifinde yaptığım tek değişiklik ceviz kullanmamaktı. Blogu takip edenler bilir, bizim çocuklar cevizi sevmekle birlikte kek, kurabiye gibi şeylerin içinde istemiyorlar. Siz seviyorsanız bir su bardağı ceviz içi kullanabilirsiniz. Bence bu tatlıya iri ceviz parçaları yakışacaktır.

Sözü biraz uzattım ama tatlının ismiyle ilgili açıklamayı da yaptıktan sonra tarife geçeceğim. Brownie tartın bildiğimiz tartla bir ilgisi yok. Aslında akışkan kıvamlı bir brownie. Ama içindeki yoğun çikolatadan dolayı pişerken kenarları kabarıyor, ortası çukur kalıyor ve görüntü olarak tartı andırıyor. 

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (10 kişilik)
400 gram bitter çikolata
200 gram tuzsuz tereyağı
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker (200 mililitrelik standart su bardağı)
1 su bardağı un (200 mililitrelik standart su bardağı)
1 yemek kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri
1 paket kabartma tozu
100 gram beyaz çikolata

Kalıbı yağlamak için
Ceviz büyüklüğünde tereyağı ve bir yemek kaşığı un

Yapılışı
1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Isıya dayanıklı cam bir kasenin içine küçük parçalara böldüğünüz bitter çikolata ve tereyağını koyun. Kaseyi içinde kaynayan su bulunan çaydanlık gibi bir kabın üzerine oturtarak ocağın üzerinde çikolata ve tereyağını benmari usulü eritin.
3. Eriyen çikolatalı karışımı bir kenarda bekletin.
4. Bir karıştırma kabına yumurtaları kırın, toz şekeri ekleyin ve krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpın. Kek karışımına un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyerek malzemeler bütünleşene kadar çırpın.
5. Bitter çikolata-tereyağı karışımını kek hamurunun üzerine ekleyip tahta bir kaşık veya spatula yardımıyla karıştırın.
6. Küçük parçalara böldüğünüz beyaz çikolatayı karışıma ekleyip karıştırın.
7. 26 cm. ebadında kelepçeli bir kek kalıbını yağlayıp unlayın. Kek karışımını kalıba boşaltın. Önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin.
8. Fırından aldığınız brownie tartı bir saat oda ısısında beklettikten sonra kelepçeli kalıptan çıkartın. 
Dilimleyerek servis yapın.


Not

Bu tatlıyı buzdolabında bir hafta kadar saklayabilir, yiyeceğiniz zaman mikrodalga fırında düşük ısıda bir-iki dakika civarında ısıtarak servis edebilirsiniz. Isıtıldıktan sonra akışkan kıvamını yine kazanacaktır. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder