8 Aralık 2015 Salı

Masala Çayı

Karışık baharatlı çay anlamına gelen Masala çayıyla seneler önce Hindistan ziyaretinde tanışmıştım. Bol baharatlı, sıcak ve sütlü Masala çayı, klasik Türk çayı zevkiyle pek bağdaşmasa da benim gibi bir baharat severin anında kalbini çelmişti.



Hindistan dönüşünde yanımda getirdiklerim arasında bol bol tekstilin yanı sıra hazır Masala çayı karışımı da vardı. Hazır karışımı bitirince, kendim yapmaya başladım. Aslında en lezzetlisi evde yapılanı. Birkaç baharatla pratik bir şekilde hazırlanan bu çayın hazırını almaya gerek yok.

Masala çayının baharat içeriği Güney Asya’da çeşitli bölgelere göre farklılıklar gösteriyor. Kakule, tarçın, karanfil ve karabiber bu çayın standart baharatları. Bazı tariflerde toz zencefil, bazılarında ise tazesi kullanılıyor. Rezene tohumu, muskat cevizi gibi çeşitli baharatların kullanıldığı tarifler mevcut.

Ben yıllar içinde deneyerek kendi baharat karışımımı oluşturdum diyebilirim. Dört baharata sadık kaldım. Taze/kuru zencefil ikileminde tercihimi toz zencefilden yana kullandım. Tek ilavem yıldız anason ama o da fazla miktarda olmadığından çayın tadını baskılamıyor.

Masala çayını şekersiz içiyorum çünkü bence baharatların tadı en güzel bu şekilde alınıyor. Aslında sıcak içeceklerin tamamını şekersiz tüketiyorum. Şeker atmadığımda içeceklerin tadını daha iyi hissediyorum. Aynı zamanda kendime tanıdığım sınırlı tatlı aralığını çay veya kahveye eklediğim şekerle ziyan etmek istemiyorum. Şeker zaten boş kalori, içeceklere eklemek iyice anlamsız geliyor. Bu vesileyle söyleyeyim, şekersiz içme alışkanlığını kazanmak hiç zor değil. Biraz sabırlı olmak yetiyor. Şekersiz içmeye alıştıktan sonra şeker eklenmiş çay ya da kahvenin tadı hiç iyi gelmiyor.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (4 kişilik)
8 adet kakule
4 adet karanfil
4 tane karabiber
1 çubuk tarçın
2 adet yıldız anason
1 çay kaşığı toz zencefil
600 ml. su (3 su bardağı)
200 ml. süt (1 su bardağı)
3 demlik poşeti çay
Servis için
Toz şeker

Yapılışı
1. Kakule, karanfil, yıldız anason, karabiber ve çubuk tarçını bir havanda döverek ufalayın.
2. Bir tencereye ufalanmış baharatları, toz zencefili ve suyu koyun. Tencerenin kapağı kapalı olarak kaynatın. Kaynayınca ocağı kapatın ve beş dakika demlemeye bırakın.
3. Beş dakika sonra tencereye sütü ekleyin, süt kaynayınca ocağın altını kapatıp çay poşetlerini tencere koyun. Tencerenin kapağını kapatıp üzerine bir örtü örterek beş dakika daha demlendirin.
4. Çayı süzerek sıcak olarak servis yapın. Arzuya göre şekerle tatlandırın.


Tarif Notu

Demlik poşeti yerine 2 yemek kaşığı toz siyah çay da kullanabilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder