7 Ağustos 2015 Cuma

Akışkan Çikolatalı Kek

Bu tatlıyı ilk kez 24Kitchen’da Annabel Langbein yaparken gördüm. Bu aralar programını çok izlediğimi belli ediyorum sanırım. Aslında genel olarak televizyon hakimiyeti ne zaman elime geçse tercihimi yemek kanallarından yana kullanıyorum. 24Kitchen ise yemek kanalları arasındaki tartışmasız favorim.



Bu kanalda en severek takip ettiğim aşçılar ise (Jamie Oliver’ı ayrı tutuyorum tabi) Avustralyalı olanlar. Annabel Langbein, Bill Granger, Donna Hay hepsi de ilham veren iyi aşçılar. Doğal, kaliteli malzemelerle pratik ve yaratıcı yemekler yapıyorlar. Fazla hazır malzeme kullanmıyorlar. Yeni Zelandalı Annabel Langbein yemeklerini kendi bahçesinde yetiştirdiği malzemelerle pişiriyor. Doğa harikası bir yerde yaşayıp, yiyeceklerini kendi yetiştiren şanslı insanlardan birisi. Benim için şimdilik bunlar emeklilik hayalleri, umarım bir gün olurJ

Akışkan çikolatalı kek konusuna dönecek olursak, programdan aldığım ilhamla internet taraması yapınca Batı mutfağında oldukça sevilen bir tatlı olduğunu öğrendim. İncelediğim tarifler içinde en pratik bulduğum BBC Goodfood tarifi oldu. Dört kişilik ve az malzemeli olması insanda “ben de yapabilirim” duygusu uyandırıyor.

Tarifi uygularken iki değişiklik yaptım. Orijinal tarifte üç iri yumurta ölçüsü veriliyor. Ben evdeki yumurtaların ne kadar iri olduğu konusundaki değerlendirmeme güvenemediğim için dört yumurta kullandım. Ayrıca tarifteki esmer şekeri normal toz şekerle değiştirdim.

Bu tatlıyı ilk yaptığımda bütün ev halkı salonda toplandık. Çocuklar tek kelimeyle bayıldı. Çikolatada insanı mutlu eden bir şey var denir ya, akışkan çikolatada bu daha da fazlaymış.

İkinci yapışımda oğlumun arkadaşı da vardı. Tatlıyı hep birlikte yaptık, daha doğrusu ben anlattım, onlar yaptı. Konuğumuz son ana kadar tatlının içinden çikolata akacağına ihtimal vermedi. Şüpheli tavırları çok sevimliydi. Tek bir karışımın katmanlı bir tatlıya dönüşeceğine ilk yaptığımda ben de pek inanmamıştım. Ama iki başarılı denemeden sonra tarifi gönül rahatlığıyla paylaşıyorum.

Malzemeler (200 ml.lik sufle kaplarında 4 kişilik)
100 gram bitter çikolata
100 gram tuzsuz tereyağı
4 adet yumurta
150 gram toz şeker (1 su bardağından 1 parmak eksik, 200 ml.lik standart su bardağı)
1 tatlı kaşığı vanilya özütü (Aynı miktarda vanilya şekeri de kullanabilirsiniz)
50 gram beyaz un (Yarım su bardağı)

Kalıpları yağlamak için
Tereyağı

Servis için
Taze krema veya pudra şekeri

Yapılışı
1. Bir çaydanlıkta birkaç parmak kadar su kaynatın. Çaydanlığın üzerine ısıya dayanıklı bir cam karıştırma kabı koyun. Küçük parçalara böldüğünüz tereyağı ve bitter çikolatayı arada karıştırarak benmari usulü eritin. 


2. Eriyen çikolata-tereyağı karışımını ocaktan alıp bir kenarda beş dakika bekletin. Bu esnada fırını 200 derecede ısıtın. Ve ısıya dayanıklı sufle kaplarını tereyağıyla yağlayın.
3. Çikolata karışımına yumurtaları teker teker kırın. Her bir yumurtayı kırdıktan sonra el çırpıcısıyla karıştırın, sonra diğer yumurtayı kırın. Toz şekeri ve vanilya özütünü ekleyip karıştırmaya devam edin.
Önce oğlum yaptı karıştırma işini.
Sonra kızım devraldı. İkisi de yapımda görev aldı:)

4. Unu eleyerek ekleyin ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar karışımı el çırpıcısıyla bir iki dakika karıştırın.


5. Sufle kaplarını bir fırın tepsisine yerleştirin ve karışımı kaplara bölüştürün.


6. Önceden ısınmış fırında üzeri kabuk bağlayana kadar 10-12 dakika civarında pişirin.


7. Fırından aldığınız kekleri oda ısısında 10-15 dakika soğumaya bırakın. Bir bıçak veya ince bir kaşık sapı yardımıyla keki kalıbın kenarlarından nazikçe ayırın. Kalıpların üzerine bir servis tabağı kapatıp dikkatlice ters çevirin.
8. Arzuya göre üzerine pudra şekeri serperek veya çırpılmış kremayla birlikte servis yapın.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder