13 Nisan 2015 Pazartesi

Kremalı Patates Salatası

Patates salatası bizim mutfağımızda özellikle çay saatlerinin sevilen çeşitlerinden biri. Amerikan mutfağında da oldukça sevilen bir tarif ama hem yapımı, hem kullanım yeri bizdekinden farklı. Kremalı sosla çeşnilendirilen bu patates salatası, en çok barbekü yanına yakıştırılıyor. Yumurtalı ve zengin içerikli bu salata, yanına etle birlikte doyurucu bir öğün oluyor.


Patates salatasının bizdeki halini çok sevmekle birlikte, bu hafta konuklar için farklı bir şey denemek istedim. Böylece Amerikan usulü patates salatası projesi başladı.

Bu salataya yapılan kremalı sos çok çeşitli. Durum böyle olunca ben de kendimi sosumu uydurdum diyebilirim. Amerikalılar salatada en çok ekşi krema ve yumurta kullanıyorlar. Ben hazır krema kullanmadım, bizdeki beşamel sosu uyarlayarak bir krema kıvamında bir sos hazırladım. Yumurta zaten içinde olduğu için, bir de sosa ekleyerek ağırlaştırmak istemedim. Kısaca, bu klasik salatayı kendimce yorumladım. Neyse ki sonuç bizde beğenildi. Yapıldığı gün ve ertesinde yenildi. 

Patates salatasının bizdeki haline alışık olsanız da, zerdeçallı kremayla göz alıcı renkteki bu haline bir şans vermenizi öneririm. Bol baharatlı, yoğun kıvamlı bu salata yemeklerin yanına güzel bir eşlikçi olabileceği gibi, kendi başına doyurucu ve besleyici bir öğün de olabilir.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)



Malzemeler (10 kişilik)

Salata Malzemeleri
6 adet orta boy patates
4 adet yumurta
5 adet taze soğan
1 silme tatlı kaşığı toz kimyon
1 silme tatlı kaşığı toz karabiber
1 silme tatlı kaşığı muskat cevizi rendesi

Sos Malzemeleri
100 gram tereyağı
1 tepeleme tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 tepeleme yemek kaşığı buğday veya mısır nişastası
400 ml. (yaklaşık 2 su bardağı) süt
Tuz

Servis için
Dereotu

Yapılışı
1. Patatesleri hepsinin sığabileceği yayvan bir tencereye alıp, üzerlerini geçecek kadar su doldurun ve orta ateşte haşlayın. Patateslere çatal batırdığınızda rahat girecek kıvama gelene kadar yaklaşık yarım saat haşlayın. Suyunu süzün, soğutun ve soyun.
2. Yumurtaları katı olacak şekilde haşlayın ve soyun.
3. Patatesleri ve yumurtaları küp şeklinde doğrayın ve bir karıştırma kabına alın.
4. Yıkadıktan sonra ince doğradığınız yeşil soğanları karıştırma kabına koyun. Kimyon, karabiber ve muskat cevizini ekleyin. Salatayı karıştırmadan kabın üzerini strech filmle kapatıp, buzdolabına koyun.

5. Sos için tereyağını bir sos tenceresinde zerdeçalla birlikte eritin. Tereyağı eriyince nişastayı ekleyin ve bir dakika kadar karıştırın.
6. Bir yandan sosu karıştırırken bir yandan da sütü azar azar ekleyin, kaynayana kadar karıştırın. Karışım kaynadıktan sonra koyulaşması için bir-iki dakika daha ocakta tutun. Ocağı kapatıp tuzunu ekleyin. Ilıması için bekletin.

7. Sos ılıdığı zaman buzdolabında beklettiğiniz salatanın üzerine dökün ve karıştırın. Sosun malzemeyle bütünleşmesini sağlayın.
8. Kabın üzerini tekrar strech filmle kapatıp en az bir saat daha buzdolabında tuttuktan sonra servis kabına alın. Üzerine dereotu yaprakları ekleyip servis yapın.

Notlar
Patatesleri dağılacak kadar haşlamamaya dikkat edin. 20 dakikadan sonra çatalla kontrol edin.

Bu salatayı bir gece önceden hazırlayıp buzdolabında bekletebilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder