12 Şubat 2015 Perşembe

Yoğurtta Bulgur Salatası

Yemeğin ismini görünce acaba “Yoğurtlu Bulgur Salatası” mı demek istedi diye düşünmüş olabilirsiniz. Ama yazım yanlışlığı yok; bulgurun yoğurt içerisinde bekletilerek hazırlandığı salata için en uygun ismin bu olduğunu düşündüm.


Buğdayın mucizevi yan ürünü bulguru çok seven birisi olarak arkadaşım bu salatadan bahsedince hemen yapmak istedim. Ana fikri öğrendiğim için bana ayrıntılı tarifi getirmesini bile bekleyemedim. Kendimce ölçülendirdiğim salatayı aynı hafta içinde birisi konuklara olmak üzere iki kez denedim. Bulgurun bu son derece pratik ve lezzetli halini bundan sonra sık yapacağımdan eminim.

Yoğurtta bulgur salatası çay saatlerine, akşam yemeklerine çok yakışan güzel bir yiyecek. Servis sırasında eklenen kırmızı biberli yağ karışımıyla görüntüsü de cezbedici. Ayrıca son derece besleyici ve doyurucu. Siz de bulgur-yoğurt birleşiminin lezzet ve şifasından faydalanmak istiyorsanız bu tarifi denemenizi öneririm. Üstelik bunu çocuk-dostu tarifler listesine ekleyebilirsiniz. Kendi çocuklarım çok beğendiği gibi arkadaşımın 14 aylık bebeği de bu salatayı severek yedi.

Malzemeler (6 kişilik)
Bir çay bardağı köftelik bulgur (Aida tipi büyük çay bardağı)
3 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı tuz

Servis için
1 çorba kaşığı (yaklaşık 25 gram) tereyağı veya 2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

Üzerini süslemek için
Kuru nane

Hazırlanışı
1. Kapaklı bir kasenin içine bulgur, yoğurt, tuz ve naneyi koyup karıştırın. Kasenin kapağını kapatıp en az 10 saat buzdolabında bekletin. (Mümkünse bir gece önceden hazırlayın.)
2. Buzdolabından çıkardıktan sonra salatayı bir daha karıştırıp bir servis kasesine alın.


3. Bir sos kabına kullanacağınız yağı koyup, kısık ateşte kızdırın. Kırmızı biber ekleyip karıştırıp ocağı kapatın.
4. Kızgın yağı yoğurt-bulgur karışımının üzerine gezdirip, kuru naneyle süsleyerek servis yapın.

Notlar
- Sarımsaklı olsun isterseniz, iki diş sarımsağı ezerek yoğurdun içine katabilirsiniz.
- Ben bu salatayı hem zeytinyağıyla hem de tereyağıyla denedim. Tereyağının tadı daha doygun ve zengin oluyor ama yoğurtlu karışım soğuk olduğu için tereyağını gezdirdikten kısa bir süre sonra yağ katılaşıyor. Zeytinyağında ise böyle bir sorun yok. Ben bundan sonra zeytinyağını tercih edeceğim sanıyorum ama arkadaşımın verdiği tarifte tereyağı kullanılıyordu. Tercih size kalmış.

- Bu salata için kullanacağınız yoğurt ne çok katı, ne de çok sulu kıvamlı olmalı. Ev yoğurdu veya hazır yoğurtlardan kullanabilirsiniz. Ama süzme yoğurt olmaması gerekiyor.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder