3 Şubat 2015 Salı

Gremolata

İtalyan mutfağına ait bir sos/garnitür olan gremolatayı yapmak bir süredir aklımdaydı. Temel hali son derece basit olan gremotala maydanoz temelli bir garnitür. Orijinal halinde maydanoz, limon kabuğu rendesi, sarımsak ve zeytinyağı var ama tarife birçok çeşitleme yapılıyor.



Balık, et ve tavuk yemekleriyle kullanılabilecek bu garnitür aslında geliştirilmeye çok uygun. Garnitürden ziyade sos gibi kullanmak isterseniz ona göre kıvam vererek hazırlayabilirsiniz, limon suyu ekleyebilirsiniz. Limon kabuğu yerine portakal kabuğu kullanabilirsiniz. Kısaca kişiselleştirmeye ve yaratıcılığa uygun bir yemek.

Bu sos basit bir birleşimin ne kadar etkili bir lezzet yaratabileceğini gösteren sade ama güçlü yiyeceklerden biri. Sosu tattıktan sonra aklıma bir sürü kullanım alanı geldi. Özellikle fırında pişirilen balığa çok yakışacağını düşünüyorum. Levrek veya çipura gibi balıkları fırında pişirirken balık bu sosla doldurulabilir.

Bizde yapıldığında gremolataya köfte eşlik etti ve beğenildi. Çocuklar için biraz buruk bir tadı var ama acılığı yok. Gremolata, davet sofralarını şık ve farklı bir garnitürle renklendirmek için ideal. Yapımının pratikliği de ayrıca cezbedici.

Malzemeler (Orta boy bir kase gremolata için)
1 demet maydanozun yaprakları
2 diş soyulmuş sarımsak
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 limon kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
1 tatlı kaşığı kuru tarhun otu
Yarım çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı limon suyu

Hazırlanışı
1. Limon suyu hariç malzemelerin tümünü mutfak robotuna koyun ve bir iki dakika robottan geçirin.
2. Limon suyunu ekleyip karışım pürüzsüz bir kıvam alana kadar yine robottan geçirin.
3. Servis kasesine alıp buzdolabında muhafaza edin.

Notlar
- Gremolatayı daha pratik olacağını düşündüğüm için robottan geçirerek hazırladım. Robot kullanmak istemezseniz maydanozu ince doğrayıp, sarımsağı tuzla dövüp bütün malzemeleri birbirine karıştırabilirsiniz.
- Gremolatanın acı olmaması için limon kabuğunu rendelerken sadece sarı bölümünü alın. Beyaz iç kısmı rendelememeye özen gösterin.
- Robottan geçirirken kenarlara yapışan malzemeyi kaşıkla ortaya alın ve malzemelerin bütünleşmesi için ihtiyaç duyarsanız bir-iki kaşık daha limon suyu ekleyin. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder