6 Şubat 2015 Cuma

Nar Şerbeti

Hazır gıdalara ev yapımı alternatif geliştirme anlamında içeceklere özel önem veriyorum. Bunun nedeni evde içecek olmadığında akla hemen hazır alternatiflerin gelmesi. Özellikle yaz aylarında evde mutlaka kendi yaptığım içecekleri bulunduruyorum. Bunların başında da reyhan şerbeti geliyor. Çocuklarımın çok sevdiği bu pratik ve lezzetli içecek sayesinde yazın hazır içeceğe hiç ihtiyaç duymadık.



Nar şerbeti, reyhan şerbetinden esinlenerek yaptığım kışlık bir uyarlama. Kışı çağrıştıran malzemeleri nar ve tarçına rağmen, soğuk içilen bir içecek.

Nar şerbetini ilk yaptığım gün konuklarımıza da ikram etme şansım oldu. Hem çocuklar, hem de yetişkinler göz alıcı kırmızı renkteki bu geleneksel içeceği çok sevdi. Çocuklar narı meyve olarak pek yemiyorlar. Ama şerbet haline hiç itiraz etmediler. Onların nar tüketim yolu da bu olacak gibi görünüyor.

Malzemeler (10 kişilik)
4 adet orta boy nar (1,5 kilo kadar)
2 su bardağı şeker
2,5 litre soğuk su
1 limonun suyu
Birkaç tane limon tuzu
1 çubuk tarçın

Servis için
Limon dilimleri ve nane yaprakları

Hazırlanışı
1. Narları kesip çekirdeklerini ayıklayın.
2. Derin ve büyük bir tencereye nar çekirdeklerini ve diğer malzemelerini koyun. Şerbeti orta ateşte kaynatın.
3. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra beş dakika daha ocakta tutun.
4. Ocaktan aldığınız şerbeti oda ısısında soğumaya bırakın.
5. Soğuduktan sonra tülbentle süzerek ve tel süzgeçten geçirerek bir sürahiye alın. Buzdolabında soğuttuktan sonra limon dilimleri ve nane yapraklarıyla servis yapın.

Notlar
- Yapımı oldukça pratik bu şerbetin en büyük zorluğu narların ayıklanması. Ben bu iş için narmatik denilen aleti kullandım. Ayıklama işini epey kolaylaştırdığını söyleyebilirim. Dört narın tanelerine ayıklanması beş dakika sürdü. Elde yapsam bu kadar kısa sürmezdi.

- Bu şerbeti kendim için yapsam şeker miktarını 1 veya 1,5 su bardağına düşürürdüm. Ama bizim evde içecekler ara tatta sevilmiyor. O yüzden iki su bardağı şeker kullandım. Siz ölçüyü 1 su bardağına kadar düşürebilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder