4 Ekim 2016 Salı

Yoğurt Tatlısı

Geçen bayramda yaptığım yoğurt tatlısı arşivimde olmasını istediğim tariflerden. Herkesin aileden bildiği çeşitli versiyonları olan, irmikli mi irmiksiz mi hazırlanacağı konusunda farklı görüşlerin olduğu bir tarif. Benim yoğurt tatlısı yorumum irmiksiz. İrmikle hazırlanınca revani oluyor diye biliyorum.



Yoğurt tatlısı, şerbetli tatlıların hafifi şeklinde nitelendirebileceğimiz lezzetli ve pratik bir tatlı. Sade bir kek hamuru ve onun üzerine eklenen şerbetten ibaret.

Birkaç noktaya dikkat edilirse tatlının yapımı oldukça kolay. Şerbeti önceden hazırlamak ve oda ısısında muhafaza etmek gerekiyor. Bir de kek piştikten sonra şerbeti eklemek için 10 dakika kadar beklemek. İlk sıcağı geçen tatlının üzerine şerbeti ekleyince hamurlaşması engelleniyor.

Malzemeler (25 veya 28 cm. kare fırın tepsisinde 10-12 kişilik)
Şerbet malzemeleri
500 gram toz şeker (Yaklaşık 3 su bardağı)
600 ml. su ( Yaklaşık 3 su bardağı)
1 yemek kaşığı limon suyu

Kek malzemeleri
3 yumurta
100 gram toz şeker (Yaklaşık yarım su bardağı)
1 su bardağı sulu yoğurt
100 ml. zeytinyağı (Yaklaşık yarım su bardağı)
250 gram un (Yaklaşık 2,5 su bardağı)
1 paket kabartma tozu

Servis için
Hindistan cevizi rendesi, toz Antep fıstığı

Yapılışı
1. Şerbeti hazırlamak için bir tencereye şeker ve suyu alın ve şeker tamamen eriyene kadar arada karıştırarak orta ateşte pişirin. Şerbet kaynayınca ocağın ısısını biraz düşürüp yedi dakika ocakta tutun. Pişme süresinin bitimine iki dakika kala limon suyunu şerbete ekleyin. Ocağı kapattıktan sonra şerbeti oda ısısında soğumaya bırakın.
2. Keki hazırlamak içi fırını 180 derecede ısıtın. Fırın kabını tereyağıyla yağlayın.
3. Bir karıştırma kabında yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın. Üzerine sıvı yağ ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edin.
4. Sıvı kek karışımına un ve kabartma tozunu ekleyip yine çırpın. Kek karışımını yağlanmış kalıba döküp önceden ısınmış fırında üzeri kızarana kadar yarım saat civarında pişirin. Kürdanla pişmesini kontrol ettikten sonra keki fırından alın.
5. Oda ısısında 10 dakika beklettiğiniz kekin üzerine çatalla delikler açın. Soğuk şerbeti kepçe yardımıyla dökün. Kekin şerbeti çekmesi için yarım saat bekleyin.
6. Şerbeti çeken keki dilimleyin. Üzerine Hindistan cevizi rendesi veya toz fıstık serperek servis yapın. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder