27 Eylül 2016 Salı

Haçapuri (Peynirli Gürcü Pidesi)

Haçapuri, Batum seyahatimiz sırasında tanıştığım bir Gürcü yemeği. Peynirli pidenin bir çeşitlemesi olan haçapuri, Gürcistan mutfağının ünlü yemeklerinden biri aynı zamanda. Gürcistan mutfağı, bizlerin rahat adapte olabileceği bir mutfak. Bu komşu mutfakta mantı, baklava gibi tanıdık lezzetler bizdeki kadar seviliyor.


Batum'da tanıştığımız haçapuriyi yaşadığımız yerde bize yapan biri olduğu için şanslıyız. Haçapuriyi sevdiğimizi öğrenen Gürcü arkadaşım İya, bir akşam yemeğinde bizi bu güzel pidelerle ağırladı. Hem öğrenmek hem de tarifi paylaşabilmek için bir kez de birlikte yaptık. Daha doğrusu o yaptı, ben de sizler için ölçtüm, not aldım, fotoğraf çektim. Haçapurinin en önemli kısmı olan şekillendirme bölümünü detaylarıyla gösterebilmek için o bölümü videoya aldım. Hamuru nasıl kapatacağınızı bildikten sonra yapması son derece kolay bir hamur işi. Üstelik malzeme listesi de sade. Un, tuz, maya, iç malzemesi olarak da sevdiğiniz bir beyaz peynir.

Gerçi İya bize kaşarlı yumurtalı açık haçapurilerden de yaptı ama yazıyı uzatmamak için o gruba burada değinmiyorum.



Malzemeler ( 5-6 adet haçapuri için)
1 kg. beyaz un
1 tatlı kaşığı tuz
250 ml. ılık su+ ihtiyaç duyduğunuz kadar
Bir yaş mayanın dörtte biri
2 yemek kaşığı zeytinyağı

İçi için
750 gram ufalanmış beyaz peynir

Hamuru açmak için
Bir kase kadar beyaz un

Servis için
Tereyağı

Yapılışı
1. Yaş mayayı 200 ml. ılık suyun içerisinde eritin.
2. Bir yoğurma kabına un ve tuzu koyduktan sonra elinizle karıştırın ve ortasını havuz gibi açın. Mayalı suyu o bölüme koyup hamuru yoğurun. İhtiyaç duyduğunuz kadar ılık suyu ekleyin. Hamur toparlanınca su eklemeyi bırakın. İki yemek kaşığı zeytinyağını ilave edip birkaç dakika yoğurun.
3. Hamurun üzerini örtün. Sıcak bir yerde bir saat mayalanmaya bırakın.


4. Fırını 200 derecede ısıtın.
5. Mayalanan hamurdan avucunuzun aldığı kadar büyük parçalar kopararak yuvarlayın. Bu parçaları un serptiğiniz tezgaha koyun.

6. Tezgaha yine un serpin. Parçalardan birini elinizle servis tabağı boyutunda yuvarlak açın. Kenarlarına gelmeyecek şekilde içine peynir koyun. Kenarlarından topladığınız hamuru ortada birleştirin. Tepede kalan kısmını koparın. Hamurun üzerine bastırarak pideyi düzleştirin ve yassılaştırın. (Yine servis tabağı büyüklüğünde olacak.) Diğer hamurlar için de bu işlemi tekrarlayın. Aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririm.

 

7. Haçapuriyi yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirip önceden ısıtılmış fırında 7-8 dakika kadar pişirin.

8. Fırından aldığınız pidenin üzerine tereyağı sürün. Dört parçaya keserek servis yapın.



Notlar
Mayayı açmak ve hamur yoğurmak için kullandığınız suyun hissedilir derecede ılık olması önemli. İya bu konu üzerinde ısrarla durunca ben de suyun ısısını ölçtüm. 42 dereceydi, yani yoğurt mayalama sıcaklığı kadar.

Instagramda haçapuri videosunu paylaştığımda bizdeki velibah böreğine benzediği söylendi. Çerkez böreği olarak bilinen velibah, haçapuriye oldukça benziyor. Tek fark velibahın kızartılarak, haçapurinin ise fırında pişirilmesi. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder