10 Ekim 2016 Pazartesi

Ganajlı Muzlu Turta

Turta gevrek tadıyla çoğumuzun sevdiği bir hamur işi. Tatlı turtaların da, tuzlu tartların da seveni çoktur. Tatlı, tuzlu, meyveli, sebzeli veya kremalı olsun turtanın en önemli bölümü hamuru. Ve sanırım insanları tedirgin eden bölümü de burası. Oysa birkaç noktaya dikkat edilirse turta hamuru hazırlamak zor bir iş değil.


Turta hamuru aslında oldukça sade bir hamur. Kısa sürede hazırlanması ve tereyağı başta olmak üzere tüm malzemelerin soğuk olması turta hamurunun hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta. Turta hamurunu pizza veya ekmek hamurunda olduğu gibi yoğurmamak, sadece malzemelerin bir araya geleceği kadar karıştırmak gerekiyor. Bunu yapmanın en kolay yolu mutfak robotu veya rondo kullanmak. Elde de yapılabilir tabi. Elde hazırlayacaksanız ellerinizin çok sıcak olmaması ve toparlama işini çabucak yapmak önemli.

Kalıp da turta pişirmede önemli bileşenlerden bir tanesi. Piyasada turta pişirmeyi kolaylaştırıcı birçok kalıp satılıyor. Tarifini paylaştığım turtanın kenarları çıkan kalıbı gibi. Ya da daha önce kullandığım ters çevirdiğinizde ortasında çukur bölümü hazır olan tart kalıbı gibi. İkisi arasında bir kıyaslama yapmak gerekirse ben kenarları çıkan kalıbı daha kullanışlı buldum.

Tarifini paylaşacağım turtaya gelecek olursak hamur dışında pişmeyen bir tatlı bu. Soğumuş turta hamurunun üzerine önce muz dilimleri yerleştiriliyor, üzerine ganaj dökülerek turta son şeklini alıyor. Bu tarif için olgun muzlar en iyisi, dolayısıyla evde bekleyen muzları değerlendirmek için akılda tutulabilir.



Malzemeler (30 cm. çapında yuvarlak tart kalıbı için)
Turta hamuru için
3 adet olgun muz
300 gram un (Yaklaşık 3 su bardağı)
40 gram pudra şekeri (2 yemek kaşığı dolusu)
1 tutam tuz
150 gram küp kesilmiş soğuk tereyağı
1 adet yumurta






Ganaj kreması için
300 gram kuvertür çikolata veya kaliteli bir çikolata
1 kutu (200 ml.) şekersiz krema

Servis için
Toz Antep fıstığı veya Hindistan cevizi rendesi

Yapılışı
1. Turta hamuru için un, pudra şekeri ve tuzu mutfak robotuna alın ve kuru malzemeyi bir kez karıştırın.
2. Soğuk tereyağını iki seferde karışıma ekleyin. Tereyağını ekledikten sonra robotu çok kısa süreli birkaç sefer çalıştırın. Bu aşamada hamur kumlu görünecek.
3. Yumurtayı ekleyin. Hamur bütünleşene kadar yine çok kısa sürelerle robotu çalıştırın. Elde yapıyorsanız parmak uçlarınızla hızlı bir şekilde hamuru bütünleştirin. Hamur bütünleşince strech filme sarıp yarım saat buzdolabında bekletin.

4.Turta kalıbını tereyağıyla yağlayın.
5. Buzdolabından çıkardığınız hamuru iki strech film arasında merdaneyle turta kalıbından bir-iki santim büyük olacak şekilde açın.

6. Hamuru turta kalıbına yerleştirin. Kenarlardaki kısımları parmak uçlarınızla kalıbın kenarlarına gelecek şekilde yükseltin. Hamurun tabanına çatalla delikler açın.  

7. Hamuru kalıba yerleştirdikten sonra 10 dakikalığına tekrar buzdolabına kaldırın. Bu esnada fırını 180 derecede ısıtın.
8. Buzdolabından çıkardığınız turta hamurunun üzerine yağlı kağıt yerleştirin. Kağıdın üzerine bakliyat veya buğday koyarak tart ağırlığı oluşturun. Bunu turtanın pişerken kabarmaması için yapıyoruz.

9. Önceden ısıtılmış fırında kenarları kızarana kadar 20-25 dakika civarında pişirin. Pişmenin son 5 dakikasında yağlı kağıt ve turta ağırlığı olarak kullandığınız malzemeyi çıkarın.
10. Pişen turta hamurunu oda ısısında soğutun.
11. Ganaj kreması için kremayı kaynama noktasına gelene kadar ısıtın ama kaynatmayın. Isınan kremayı ocaktan aldıktan sonra çikolata parçalarını ekleyin ve çikolata eriyene kadar karıştırın.
12. Muzları halka şeklinde dilimleyin. Muz dilimlerini turta hamurunun üzerine yerleştirin.

13. Ganaj kremasını muzların üzerine dökün. Eşit yayılması için kalıbı hafifçe sallayın. Kremanın sertleşmesi için buzdolabında bir-iki saat beklettikten sonra arzuya göre toz fıstık veya Hindistan cevizi rendesiyle servis yapın.

Not

Ganaj kremasında ben bitter çikolata kullandım. Sütlü veya beyaz çikolata da kullanabilirsiniz.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder