25 Ekim 2016 Salı

Pratik Murabba (Meyve Şekerlemesi)

Murabba ile bir alışveriş sırasında tanıştım. Sade Pazar’da küçük kutular içinde satılan tatlının ismi dikkatimi çekti. Rafine şeker ve hiçbir katkı maddesi içermediğini, kuru meyveler, yemişler ve baharatlardan hazırlandığını görünce denemek için aldım. Baharatlı tadı ve kuru meyvelerin yoğun lezzeti hoşuma gitti. Ben bunu yapabilirim duygusuyla proje olarak kaydettim.


Hakkında biraz internet araştırması yapınca kökeni Osmanlı mutfağına uzanan geleneksel bir tatlı olduğunu öğrendim. Geleneksel haliyle murabba, koyu kıvamlı bir marmelat. Benim aldığım macun şeklinde hazırlanmıştı. Murabbayı araştırırken içeriği ve görüntüsü ona benzeyen Mevlevi tatlısıyla da tanıştım.

Geleneksel tatlılarımız hakkında bir miktar bilgi edindikten sonra kendi serbest stilimi geliştirdim diyebilirim. Baharat bakımından malzeme listesini oldukça sade tuttum. Çocuklar kuru meyvelerin bir bölümünü sevmedikleri için onların tercih edecekleri hurma ve çekirdeksiz kuru üzüm kullandım. Tatlılığını dengelemesi için geleneksel tariflerde bulunmadığından emin olduğum yaban mersini ekledim. Kuru yemiş tercihim badem oldu. Bir de ilk kez kullandığım keçiboynuzu tozu tatlının bağlayıcısı işlevini gördü.

Benim tecrübem bu tatlının yoruma ve çeşitlemeye açık olduğunu gösteriyor. Elinizin altındaki kuru meyvelerle yapabileceğiniz bir tarif. Kuru yemiş olarak da çeşitlemeye açık; badem yerine ceviz veya fındık kullanılabilir. Tatlıyı hazırlarken ölçüleri not ettim. Bu tatlının kıvamı önemli olduğundan malzemelerin miktarına dikkat etmek gerekiyor. Elle şekil verilebilecek koyu bir macun kıvamı ideal.
 
Gelelim tadım sonuçlarına:) Çocuklarda başarı oranı % 50 diyebilirim. Oğlum tatlıyı sevdi ama kızıma yoğun geldi. Çocuklar söz konusu olduğunda % 50 iyi bir oran bence. Diyabet hastası babam murabbaya bayılsa da, bu tatlıyı suçluluk duyulmadan yenebilecek yiyecekler kategorisinde görmüyorum. Özellikle diyabet hastaları için. Evet, rafine şeker içermiyor ama kuru meyvelerin şeker oranı yabana atılır gibi değil. Belki diğer tatlılarla kıyaslandığında daha iyi bir seçenek olarak anılmayı hak ediyor ama yine de ölçülü tüketmek en iyisi.

Malzemeler (50 civarında şekerleme için)
100 gram hurma (10-12 adet)
50 gram çekirdeksiz kuru üzüm (Yaklaşık yarım su bardağı)
50 gram yaban mersini kurusu (Yaklaşık yarım su bardağı)
1 çay kaşığı karbonat
100 ml. sıcak su (Yarım su bardağı)
125 gram çiğ badem (Yaklaşık 1 su bardağı)
1 silme tatlı kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı toz zencefil
50 gram keçiboynuzu tozu (4 yemek kaşığı)

Servis için
Hindistan cevizi rendesi, toz Antep fıstığı, toz kakao

Yapılışı
1. Meyve karışımı için hurmaların çekirdeklerini çıkarın, sap kısmında çıkıntı varsa onları kesin. Hurma, kuru üzüm ve yaban mersini kurusunu bir kaseye alın, üzerine karbonatı serpin, sıcak suyu ekleyin ve kaseyi strech filmle kapatarak yarım saat dinlendirin.

2. Bademi rondo veya mutfak robotundan geçirerek un haline getirin. Tatlıyı yoğuracağınız kaba alın. Tarçın, zencefil ve keçiboynuzu tozunu badem ununa ekleyip karıştırın.
Badem bu incelikteydi ve tatlının içinde hissedilmedi. 
3. Islanmış meyveleri rondodan geçirin. Meyve püresini kuru malzemeye ekleyip bütünleştirin. Karışımdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzun içinde yuvarlayın.
4. Hazırladığınız topları arzuya göre Hindistan cevizi rendesi, toz Antep fıstığı ve toz kakaoya bulayarak servis tabağına dizin.

Not
Yoğun bir tatlı olduğu için küçük toplar halinde hazırlamayı tercih ettim. 50 civarında top çıktı. Daha büyük hazırlarsanız sayı azalacaktır.

Yukarıda badem yerine ceviz veya fındık kullanılabileceğini yazdım. Bu konuda bir uyarıda bulunmak isterim. Bademin tadı bu tür karışımlarda pek hissedilmiyor. Ceviz veya fındığın tadı daha belirgin olacaktır diye düşünüyorum.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder