10 Temmuz 2016 Pazar

Pancarlı Limonata (Kırmızı Limonata)

Pancarlı limonatayı geçenlerde Maksut Aşkar’ın programını izlerken gördüm. Kırmızı pancarı çok sevdiğim ve renkli limonatanın çocuklar üzerindeki etkisini bildiğim için proje olarak kaydettim. Gerçi tarifi birebir uygulayamadım, biraz uyarlama yaptım.


Orijinal tarifte pancar katı meyve presinden geçiriliyor. Ben, pancarı haşlayarak suyunu çıkardım. Şekeri de sıcak pancar suyunun içinde erittim. Bana bu haliyle daha pratik geldi. 

Yüksek besleyici içeriğinden dolayı süper gıda listesinde kendisine yer bulan kırmızı pancar ülkemiz de dahil olmak üzere Kuzey Yarımkürenin pek çok yerinde yetişen bir bitki. Kırmızı pancar, C ve B6 vitaminlerinin yanı sıra, folik asit, manganez, potasyum, demir ve bakır yönünden zengin. Yüksek lifli bir gıda olan kırmızı pancarın içeriğindeki betalain isimli bitkisel bileşen, hücreleri, enzim ve proteinleri koruyan bir madde olarak biliniyor. Kırmızı pancar, kansızlık, tansiyon, diyabet gibi birçok hastalığın tedavisinde besin desteği olarak öneriliyor.

Bu faydalı gıdayı ben de sık tüketmeye çalışıyorum. Kırmızı pancarı en çok salatada kullanıyorum. Kırmızı pancarın başrolde olduğu bir salata tarifi paylaşmıştım daha önce. Kış salatalarına ekleyerek de kullanıyorum. Kırmızı pancarı salatalarda çiğ olarak kullanmak en iyisi.

Limonatada ise haşlamak gerekiyor. Püf noktası fazla kaynatmamak. Bunun üzerinde özellikle duruyorum çünkü ilk hazırladığım pancar suyunu fazla kaynattığım için rengi kahverengiye döndü ve limonatada kullanamadım. İkinci yapışımda kaynama noktasına geldiğinde ocağı hemen kapatıp, pancarları içinden çıkarınca güzel renkli bir pancar suyu elde edebildim. Sudan çıkardığım diri haşlanmış pancarları ziyan etmedim tabi. Onlarla ne yapılabileceğini notlar bölümüne yazdım.

Pancarlı limonata evde çok sevildi. Yazın serinletici içecekleri özellikle arayan oğlum çok beğendi. Limonata sadece rengiyle değil, tadıyla da hoşumuza gitti. Anlaşılan pancar ve limon uyumlu bir çiftmiş.

Malzemeler (1,5 litre limonata için)
1 adet küçük boy kırmızı pancar
300 ml. su (1,5 su bardağı)
200 gram toz şeker (1 su bardağından 1 parmak fazla)
5 adet limonun suyu
800 ml. soğuk su (4 su bardağı)

Yapılışı
1. Kırmızı pancarın kabuğunu soyun, halka halinde doğrayın.
2. Bir tencereye doğradığınız pancarları ve 300 ml. suyu koyun. Kaynayana kadar orta ateşte tutun.
Kaynadığı anda ocağı kapatın. Pancarları sudan çıkarın. Pancarlı suya toz şekeri ekleyin ve eriyene kadar karıştırın.
3. Limon suyunu süzgeçten geçirerek tenceredeki suyun üzerine ekleyin. Son olarak soğuk suyu tencereye koyup karıştırın.
4. Limonatayı soğuk olarak servis edin.

Not
Tencereden çıkardığınız pancarları atmayın. Haşlanmış pancarları rondodan geçirip yoğurt ve zeytinyağıyla karıştırarak göz alıcı renkte bir meze hazırlayabilirsiniz. Ya da doğrayarak salataya ekleyebilirsiniz.

Kırmızı pancar rengini hemen verdiği için kaynatmanıza gerek yok. Kaynama noktasına geldiği zaman ocağı kapatıp, pancarları içinden çıkarın. Yoksa rengi kahverengiye dönebilir. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder