5 Nisan 2016 Salı

Unsuz Patates Keki

Yine bir arkadaş tarifi var bu hafta. Hamaratlığı üst seviyelerde olan arkadaşım Salina, arada beni yoklar ve repertuarında yüzlerce olduğunu tahmin ettiğim tariflerinden örnekleri paylaşır. Zamanla bu kıymetli arşivin büyük bölümünü dijital ortama aktarmayı umuyorum. İşlerin yavaş ilerlemesinin nedeni kendisinin ölçü kullanmadan, göz kararı çalışması. Bana vermek için tariflerini önce kabaca ölçülendiriyor, sonra yazıyor. Kendisine de söyledim, bu süreçte tarif yazma işinde epey ilerleme kaydetti. Bu arada, gözü kapalı yapabildiği yemekleri benim için ölçen, yazan arkadaşlarımın olmasının ne kadar mutluluk verdiğini belirtmeden geçmeyeyim.



Patates kekinden bahsedince hemen denemek istedim. Haşlanmış patatesten kek yapma fikri ilginç geldi. İçinde un olmadığı için glütensiz bir tarif. Dolayısıyla glütensiz beslenme zorunluluğu olanlara da uygun.

Keki annemlerin geldiği bir gün denedim ve bizde çok beğenildi. Aslında arkadaşımdan aldığım tarifi eksik uyguladım. Orijinal tarifte kek, üzerine tereyağında sotelenmiş kırmızı soğan konularak servis ediliyor. Fakat ben tarifte bulunmayan çörekotunu kalıba serptim. Keki kalıptan çıkarınca etrafındaki çörekotuyla görüntüsü hoşuma gitti. Daha fazla ilave yapmadan beğendiğim haliyle bıraktım keki:)

Unsuz patates keki, çay saatleri ve kahvaltı sofralarına yakışacağını düşündüğüm bir tuzlu tarif. Isıtılıp yeniden servis edilebiliyor ve buzdolabında saklanabiliyor. Akşamdan hazırlanan kek, ertesi sabah kahvaltı için ısıtılarak servis edilebilir.

Patatesli böreği seviyorsanız, bu keki de beğeneceğinizi tahmin ediyorum. Çocukların damak zevkine uygun olduğunu da söyleyerek tarife geçeyim.


(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (10 kişilik)
4 adet patates
3 adet kuru soğan
100 gram tereyağı
1 adet yumurta
125 gram ufalanmış beyaz peynir (Yaklaşık 1 su bardağı dolusu)
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 çay kaşığı toz karabiber
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

Kalıbı yağlamak için
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı çörek otu

Yapılışı
1. Patatesleri yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan patateslerin kabuklarını soyup çatalla veya püre aletiyle ezin.
2. Fırını 190 derecede ısıtın.
3. Kuru soğanların kabuklarını soyduktan sonra boylamasına ikiye kesin ve piyazlık doğrayın.


4. Doğranmış kuru soğanı tereyağıyla birlikte tavaya alın. Toz zerdeçal ve karabiberi ekleyin ve soğanlar diriliğini kaybedip renk değiştirene kadar kavurun.
5. Bir karıştırma kabına yumurtayı kırın ve çatalla çırpın. Patates, kavrulmuş soğan, ufalanmış beyaz peynir, toz kırmızı biber ve tuzu ekleyip malzemeler bütünleşene kadar kaşık veya spatulayla karıştırın.


6. 30 cm.lik baton bir kek kalıbını tereyağıyla yağlayıp, çörekotu serpin.
7. Kek karışımını kalıba döküp üzerini kaşıkla düzleştirin.
8. Önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika kadar pişirin.
9. Piştikten sonra fırından aldığınız keki oda ısısına geldikten sonra kalıptan ters çevirerek çıkarın ve dilimleyerek servis yapın.

Notlar
Glütensiz beslenme zorunluluğunuz yoksa kek kalıbını tereyağıyla yağladıktan sonra bir tatlı kaşığı kadar beyaz unu kalıba serpebilirsiniz. Bu şekilde kekin kalıptan daha rahat çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Kek karışımına kimyon ve muskat cevizi gibi başka baharatlar ekleyebilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder