18 Nisan 2016 Pazartesi

Buğdaylı Labada (Efelek) Salatası

Sosyal medya hesaplarımı takip edenler hatırlayacaktır, bu ayın başında gittiğim Alaçatı Ot Festivali’nden epeyce paylaşım yaptım. Çeşit çeşit sebzelerin, otların yan yana dizildiği Pazar görüntüleri gerçekten güzeldi. Festival sayesinde daha önceden bilmediğim bazı otlarla tanışmış oldum; turp otu ve cibes gibi.



Ege bölgesi doğal bitkiler bakımından oldukça zengin. Ama ülkemizin başka yerlerinde de doğal olarak yetişen çok sayıda bitki var. Mesela çiriş otu. Anadolu’nun birçok yerinde yetişen bu ot lezzetiyle favorimdir diyebilirim. Labada da bu otlardan biri. Ege dahil ülkemizin pek çok yerinde yetişiyor. İsmi de bölgelere göre farklılık gösteriyor. Ege bölgesinde labada adıyla bilinen bu bitki, ülkemizin başka yerlerinde efelek, evelik gibi isimlerle anılıyor. Bu aylarda semt pazarlarında demetler halinde bulunabiliyor.

Doğada kendiliğinden yetişen bitkilerle beslenmek gerçekten ayrıcalık. Bu tür bitkiler zengin besleyici içeriklerinin yanında insan müdahalesi olmadan yetiştikleri için tam anlamıyla doğal, katkısız ve kimyasalsız.

Kuzukulağı ailesinden bir bitki olan labadanın sap ve yaprak kısmı oldukça besleyici. Labadanın yapraklarında fosfor ve demir, köklerinde ise nişasta ve reçine bulunuyor. C vitamini bakımından iyi bir kaynak olarak görülen labada, bağışıklık sitemini güçlendirici ve iştah açıcı etkileri olan bir bitki olarak biliniyor.

Labada, mensup olduğu ailenin diğer üyeleri gibi ekşimsi bir tada sahip. Ama yenilmeyecek kadar ekşi değil. Çocuklar çiğ halini rahatlıkla yediler. Aslında bu bitkinin en bilinen yemeği sarması ama ben pişirmeden ve daha pratik bir şekilde kullanmak istedim. O yüzden salatasını yaptım. Salataya yakıştığını ve lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Labadayı buğday, fındık ve kaşar peyniriyle güçlendirince kendi başına öğün gücünde, besleyici ve doyurucu bir salata oluyor.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (4 kişilik)
Yarım bağ labada (Yaklaşık 250 gram)

1 su bardağı haşlanmış aşurelik buğday
50 gram kaşar peyniri
50 gram iri kırılmış çiğ fındık

Sosu için
1 tatlı kaşığı elma veya üzüm sirkesi
Yarım limonun suyu
Yarım tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı bal

Yapılışı
1. Yıkayıp suyunu süzdüğünüz labada yapraklarını çok ince doğrayın.
2. Kaşar peynirini zar iriliğinde küpler halinde doğrayın. Bir karıştırma kabında salata malzemelerini karıştırın.
3. Sos için bir kaseye sirke, limon suyu ve tuzu koyun ve tuz eriyene kadar karıştırın. Zeytinyağı ve balı ekleyerek sosu tamamlayın.
4. Sosu salata malzemelerinin üzerine döküp karıştırdıktan sonra servis tabağına alın. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder