28 Eylül 2015 Pazartesi

Höşmerim (Peynir Helvası)

Bayramda tatlı tercihimi Balıkesir yöresinin ünlü tatlısı höşmerimden yana kullandım. Peynirle yapılan tatlı-tuzlu hemen her yiyeceği seven birisi olarak peynir helvasını da çok severim.  Höşmerimi eskiden beri bilirim ama geçenlerde gördüğüm bir proje, bir süredir yemediğim bu tatlıyı yeniden aklıma getirdi desem yeridir.


Yaratıcı Fikirler Enstitüsü’nün Anadolu lezzetlerini yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak üzere başlattığı Gastronomika projesinin tanıtımında şöyle bir soru soruluyor: “Höşmerim de cheesecake kadar “cool” olur mu?” Unutulma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan kültürel değerlerle ilgili farkındalık geliştirmek hedefiyle hazırlanmış güzel bir proje Gastronomika. Katılımın herkese açık ve ücretsiz olduğu projeyle ilgili detaylı bilgiyi şuradan alabilirsiniz.

Yemek konusunda yeni şeyler öğrenmeyi hedefleyen birisi olarak elimden geldiğince dünya mutfaklarından lezzetler keşfetmeye, yeni malzemelerle daha önce denemediğim yemekler hazırlamaya çalışıyorum. Ama şunu da biliyorum ki, dünya mutfağı kadar Anadolu mutfağında da keşfedilecek çok lezzet ve öğrenilecek çok bilgi var. Sadece yemek olarak değil, malzeme olarak da bilmediğim birçok şey var Anadolu mutfağında. Mesela bulgurun hemen her türüyle karşılaştığımı düşünürken geçenlerde hiç görmediğim bir tanesine denk geldim. Ülkemizin her bölgesine ait özel peynirler, kimi doğal olarak yetişen şifalı ve lezzetli otlar, unutulmaya yüz tutmuş onlarca tahıl türü, hakkında bilgi sahibi olmamız ve aktarmamız gereken zenginliğimiz aslında. Anadolu’ya özel malzemeleri öğrenmek, onlarla yapılan yemekleri denemek ve öğrendiklerimi paylaşmak bana keyif veriyor. Sonuç olarak benim için höşmerim zaten cheesecake kadar “cool” bir tatlı.

Mutfağımıza özel tüm malzeme ve yemeklerin unutulmaması dileğiyle höşmerim tarifine geçebiliriz artık:) Sade ve oldukça pratik bir tatlı olan höşmerimin normal bir tatlı hazırlığından tek farkı peynir mayalama işlemi.  Mayalama işleminin de bekleme süresi dışında bir zorluğu yok.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (8 kişilik)
1 litre çiğ süt
1 çay kaşığı peynir mayası
2 adet yumurta
1,5 su bardağı irmik
2 su bardağı toz şeker

Yapılışı
1. Çiğ sütü bir tencereye alarak yoğurt mayalama ısısına kadar (yani parmağınızı yakmayacak sıcaklığa gelene kadar) ısıtın. Süt yeterince ısındığında ocağı kapatın. Peynir mayasını sütün üzerine ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, üzerini bir örtüyle örttükten sonra iki saat mayalanmaya bırakın.
Süt mayalandıktan sonra böyle görünüyor.
2. Mayalanan peyniri tel çırpıcıyla karıştırın. Üzerine yumurtaları kırıp karışıma yedirin. Sonra irmik ve toz şekeri ekleyip, orta ateşte karışım kaynayana kadar tel çırpıcıyla karıştırın.

Ocağa koyduktan sonra hızla koyulaşıyor.

3. Höşmerim kaynadıktan sonra ocağı kapatın. Tencerenin üzerine kağıt havlu yerleştirip kapağı havlunun üzerine kapatın. Tatlıyı yarım saat demlenmeye bırakın.
4. Demlenen tatlıyı kaşıkla servis tabaklarına alarak servis yapın.

Notlar
Tarifteki su bardağı ölçüsü 200 ml.lik standart su bardağı.
Peynir mayasını aktarlarda bulabilirsiniz.
Höşmerimi fındık, badem gibi kuruyemişler veya Hindistan cevizi rendesiyle servis edebilirsiniz.

Sütlü bir tatlı olduğu için höşmerimi buzdolabında muhafaza etmelisiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder