15 Eylül 2015 Salı

Pici Makarna

Sonunda ben de taze makarna yaptım! Ne zamandır aklımda olan taze makarna projesini makarna kesme makinesi aldıktan sonra hayata geçiririm diye düşünüyordum. Şansıma televizyonda makine gerektirmeyen bu tarife rastladım. Tarifi alamadım ama daha sonra internette hakkında epeyce bir araştırma yaptım.



İtalya’nın Toskana bölgesinde ait bir taze makarna türü olan pici, taze makarnanın temel hallerinden biri. Taze makarnaların çoğunda irmik unu kullanılmasına rağmen geleneksel pici tarifinde irmik unu yok. Geleneksel haliyle sadece un, su ve tuz kullanılarak hazırlanan pici makarnaya yumurta da eklenebiliyor.

İrmik unu taze makarnaya güzel kıvam veren bir malzeme. Chef Akademi’de katıldığım taze makarna atölyesinde ve İtalyan yemekleri gecesinde hazırladığımız makarnalarda irmik unu kullanmıştık. Chef Akademi’nin kurucusu Şef Ali Açıkgül’e irmik ununu nereden temin ettiğini sordum. Kısa bir süre öncesine kadar yurt dışından getiriyormuş ama artık bazı marketlerde bulunduğunu söyledi. Tek olumsuz yanı fiyatının biraz yüksek olması. Gerçi makarna hamurunun içinde buğday ununa göre oranı düşük. O yüzden küçük bir paket irmik unuyla epey makarna yapılabilir diye düşünüyorum.

Pici tarifine dönecek olursak, epeyce tarif inceledikten sonra kendime göre bir ölçülendirme yaptım.

Yaklaşık kurşun kalem kalınlığında olan pici makarnaları iki şekilde hazırlanıyor. Geleneksel yöntemde hamurdan küçük parçalar koparıp elinizle uzatarak kalın bir rulo şekli veriyorsunuz. İkinci yöntem ise hamuru açtıktan sonra şeritler halinde kesmek ve sonra o şeritleri yuvarlamak. Ben doğal olarak daha az uğraştırıcı olan ikinci yöntemi tercih ettim.


Piciyi üç kişilik bir ekip olarak hazırladık. Hamuru yoğurma, açma ve şeritlere kesme işini ben yaptım. Şeritleri ruloya dönüştürme işini ise oğlum ve arkadaşı üstlendi. Pici bizim için eğlenceli bir faaliyete dönüştü. Çocuklar şeritleri yuvarlama işinden keyif aldılar.

Taze makarna yapmamış olanlar için pici uygun bir başlangıç tarifi sayılabilir. Az malzemeli ve yapımı kolay. Alışık olduğumuz makarnalardan farklı ama bence denemeye değer. Bizde yapıldığı akşam bitti ve çocuklar çok sevdi. Yapımında görev üstlendikleri için yerken aldıkları keyif arttı.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)


Malzemeler (5 kişilik)
Hamuru için
500 gram beyaz un
2 silme tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
250 ml. oda ısısında su
Haşlamak için
3-4 litre kaynar su
Tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
1. Bir yoğurma kabına un ve tuzu koyun ve elinizle karıştırın. Unun ortasına bir havuz açın ve boşluğa yumurtayı kırın.  
            2. Bir elinizle suyu azar azar eklerken öteki elinize aldığınız bir çatalla hamuru karıştırın. Su bittiği zaman çatalı bırakıp hamuru elinizle yoğurun. Bütünleşen hamuru yoğurma kabından alıp tezgahın üzerinde avucunuzla itip çekerek beş dakika yoğurun.



3. Yoğurduğunuz hamuru strech filme sarıp yarım saat buzdolabında dinlendirin.
4. Buzdolabından çıkardığınız hamuru bıçakla üç parçaya kesin. Unlanmış tezgah üzerine hamur ilk hamur parçasını alın. Üzerine tekrar un serpin ve merdaneyle yarım cm. kalınlığında açın.


5. Açtığınız hamuru bıçakla en fazla yarım cm olacak şekilde şeritler halinde kesin. Merdaneyi hareket ettirerek keseceğiniz kalınlığı ayarlayabilirsiniz. Diğer hamur parçaları için de aynı işlemi uygulayın.
6. Kestiğiniz şeritleri tezgah üzerinde parmak uçlarınızla rulo haline getirin. Bu işlemi yaparken şeritler hem yuvarlak olacak hem de uzayacaktır.
Bu iş kesinlikle çocuklara keyif veriyor:)
7. Hazırladığınız pici şeritlerini unlanmış bir tepsi üzerine bekletin. Yayarak yerleştirmeye dikkat edin.
8. Derin bir tencerede suyu zeytinyağı ve tuzla birlikte kaynatın. Pici rulolarını kaynayan suyun içine atın. Sevdiğiniz sertlik derecesine göre 6 ile 10 dakika arasında haşlayın.
9. Haşlanan makarnayı süzün. Domates sosu, bolonez sos veya pesto gibi makarna soslarından biriyle servis edin. Servis sırasında arzuya göre makarnanızın üzerine eski kaşar, parmesan, gravyer gibi peynirler rendeleyebilirsiniz.

Notlar
Pici ruloları genellikle kurşun kalem kalınlığında oluyor. Daha kalın olmaması için keserken şeritlerin en fazla yarım cm. genişliğinde olmasına özen gösterin.

Makarnayı diri kıvamlı (al dente) seviyorsanız altı dakika haşlamak yeterli olacaktır. Daha yumuşak olmasını isterseniz 8-10 dakika haşlamak gerekir. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder