1 Eylül 2015 Salı

Mantarlı Karabuğday Pilavı

Glütensiz beslenme akımının yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte adını daha sık duymaya başladığımız karabuğdayı sonunda ben de denedim. Adında buğday kelimesi geçmesine rağmen, aslında tahıl olmayan bu bitki, kuzukulağı ailesinden. Tahıl olmadığı için glüten içermiyor.


Karabuğdayın tek ayırıcı özelliği glütensiz olması değil bu arada. Düşük kalorili olması, kan şekerini dengeleyici özelliği ve besleyici içeriği nedeniyle sağlıklı beslenmek isteyenlerin diyetlerine dahil ettiği bir malzeme. Zayıflama diyetlerinde de sıklıkla kullanılıyor.

Kendim ve ailem için glütensiz beslenme zorunluluğum yok ama glüten içermeyen tarifleri etiketlememi isteyen blog okuyucuları var. O yüzden böyle bir tarif paylaştığımda glütensiz olduğunu belirtiyorum.

Karabuğday paylaşımını yaptıktan sonra gelen yorumlardan birinde bu bitkinin zararlı olduğuna ilişkin bir haber paylaşıldı. Haberin kaynağına baktım; bir sağlık forumunda konu tartışılırken karabuğdayın bağırsaklarda tahribat yaptığı ve insan, özellikle de çocuk beslenmesine uygun olmadığı söyleniyordu. Haberi, ona ilişkin yorumları ve karabuğdayla ilgili bulabildiğim başka haberleri okudum. Açıkçası ben bunu doğrulayacak bilgiye ulaşamadım. Bizde yeni tanınan karabuğday, özellikle Rus mutfağında yaygın kullanılıyor ve pek çok uzman tarafından sağlıklı bir gıda olarak nitelendiriliyor. Benim bu konuya bakışım gıda meselesinin geneline bakışımdan farklı değil. Gıdanın doğal olması ve dengeli bir şekilde tüketilmesi önemli diye düşünüyorum. Yani, sağlıklı olarak nitelendiriliyor diye hiçbir gıdayı beslenmemin merkezine yerleştirmem, dengeli ve ölçülü bir şekilde tüketmeye çalışırım. Karabuğday örneğinde bunu şöyle açıklayabilirim: sırf sağlıklı diye sabah-akşam karabuğday yemem, karabuğday kürleriyle zayıflamaya çalışmam. Hangi gıdayla yapılırsa yapılsın, dengesiz ve ölçüsüz beslenmenin bize iyi gelmeyeceğine inanıyorum. O yüzden tek gıda uygulamalarına, detokslara şüpheyle yaklaşıyorum. Karabuğday da bunun istisnası değil.

Yeni tanıştığım bu bitki vesilesiyle beslenmeye bakışımı özetledikten sonra gelelim karabuğday pilavı tecrübeme. Bizde karabuğday kullananlar çoğunlukla ya önceden haşlıyor ya da suda bekletiyor. Ben bu yöntemleri kullanmadım. Karabuğday tanelerini çiğ olarak tattığımda pirinç ya da buğday kadar sert gelmediği için kolay pişeceğini tahmin ettim. O yüzden ön işlem olarak sadece yağsız tavada bir-iki dakika kavurdum. Pirinç pilavı ölçüsünden daha az su kullanmama rağmen diri kalmadan pişti.

Karabuğdayla ilgili gelen yorumlarda en çok üzerinde durulan konulardan biri rahatsız edici kokusuydu. Yüksek ısıda kavurduğumdan mı bilmiyorum, biz kokusundan rahatsız olmadık.

Karabuğday pilavı, pirinç veya bulgurda olduğu gibi tane tane olmuyor. Tam olarak olmasa da lapamsı demek mümkün. Ama biz evin yetişkinleri olarak tadını sevdik. Tabi bunda diğer malzemelerin rolü olduğu çok açık. Kendi başına pek lezzetli olmayacağından emin olduğum karabuğday pilavı; mantar, tavuk suyu, soğan ve sarımsak sayesinde lezzetli bir yemeğe dönüştü. Kendine ait belirgin bir lezzeti olmadığı için mutlaka destek malzemesi istiyor. Yine de tüm desteğe rağmen çocuklara pek hitap etmediğini söylemem gerek.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (6 kişilik)
200 gram (yaklaşık 2 su bardağı) karabuğday
250 gram kültür mantarı
3 yemek kaşığı zeytinyağı+1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
2,5 su bardağı tavuk suyu (200 ml.lik standart su bardağı)
Tuz
Karabiber 

Yapılışı
1. Yapışmaz bir tavayı yağ koymadan iyice ısıtın. Isınan tavaya karabuğdayı koyun ve 2-3 dakika arada karıştırarak kavurun. Tavanın altını kapatın.
2. Mantarları ince dilimler halinde doğrayın. Bir pilav tenceresine 3 yemek kaşığı zeytinyağını koyun, ısıtın. Dilimlediğiniz mantarları tencereye koyup bıraktıkları suyu çekene kadar arada karıştırarak soteleyin. Sotelenen mantarları bir tabağa alın.
3. Aynı tencereye bir yemek kaşığı zeytinyağını koyun ve ince doğradığınız soğan ve sarımsağı orta ateşte kavurun. Soğan kavrulduktan sonra tavada beklettiğiniz karabuğdayı ve tavuk suyunu tencereye alın. Tuz ve karabiberi ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirin.
4. Suyunu çektikten sonra ocağı kapattığınız pilav tenceresine mantarları ekleyin, karıştırın.
5. Arzuya göre üzerine kekik, biberiye gibi taze baharatlar veya limon kabuğu rendesi serperek servis yapın.

Notlar
Bu tarifte tavuk suyu yerine et ve sebze suyu veya normal su kullanabilirsiniz. Normal su kullanırsanız sıvı yağ miktarını biraz artırabilir veya bir yemek kaşığı tereyağı ekleyebilirsiniz.
Karabuğday pilavını arzu ettiğiniz farklı mantar türleriyle hazırlayabilirsiniz.
Servis sırasında pilavın üzerine zeytinyağında kızdırılmış kırmızı biber sosu ekleyebilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder