13 Ekim 2015 Salı

Beurre Blanc Soslu Somon

Balık mevsimi nihayet geldi. Aslında yaz mevsiminde de balık bulmak mümkün ama çoğu hane gibi biz de balık tüketimi konusunda av mevsiminin başlamasına koşullanıyoruz. Sıcak havalarda balığı yemek zor. Sadece yemek değil zor olan; bazen saklamak hatta balıkçıdan alıp eve getirmek bile riskli olabiliyor.


İşte bu nedenlerden dolayı balık tüketimi için Eylül ayının sonunu beklediğimiz için epeyce özlemişiz. Haftada bir balık rutinimizin açılışını somonla yaptık. Somonu farklı bir şekilde hazırlamak istedim. Valentine Warner yaparken gördüğüm ve proje olarak kaydettiğim beurre blanc sosla servis ettim.

Fransız mutfağının bilinen soslarından beurre blanc “beyaz tereyağı” anlamına geliyor. Tereyağı ağırlıklı bu sosta yumurta kullanılmıyor. Kıvamını şarap ve sirkenin kaynatılarak koyulaştırılmasından, rengini ise tereyağından alıyor.

Beurre blanc değişik balıklarla kullanılabilecek lezzetli ve pratik bir sos. Kesilme riski yok değil ama epey düşük. Zengin ve aromatik bir tadı var. Bizde çok sevildi.

Başlangıçta tereyağlı bir sos, yine yağlı bir balık olan somonla ağır olur mu diye endişe etmiştim. Gerçi sosu pişirmeden önce yaptığım internet aramasından somonla kullanımın yaygın olduğunu öğrenmiştim ama yine de tereddütlüydüm. Hiç düşündüğüm gibi olmadı. Sos, somona çok yakıştı. Önümüzdeki günlerde bu sosu başka balıklarla, özellikle levrek gibi daha az yağlı olanlarla kullanmayı düşünüyorum.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (4 kişilik)
4 dilim somon fileto
8-10 tane karabiber
Tuz
Beurre Blanc sos için
140 gram tuzsuz tereyağı (küçük küpler halinde kesilmiş)
5 adet arpacık soğanı (ince doğranmış)
1 diş sarımsak (ince doğranmış)
1 dal taze kekik (Yaprakları ayıklanmış)
1 adet defne yaprağı
3 tane karabiber (çekilmiş veya havanda dövülmüş)
150 ml. beyaz şarap (1 su bardağından 2 parmak eksik)
1 yemek kaşığı elma veya üzüm sirkesi
Tuz

Yapılışı
1. Yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine somon filetoları yerleştirin. Üzerlerine tuz serpin. Tane karabiberleri dilimlerin üzerine koyup 200 dereceye ayarlanmış fırında 30-35 dakika veya somonlar hafifçe kızarana kadar pişirin.
2. Sosu hazırlamak için küpler halinde kestiğiniz tereyağından bir yemek kaşığını alıp sos tenceresine koyun ve orta ateşte eritin.
3. Tereyağı eriyince soğan, sarımsak, kekik, defne yaprağı ve karabiber tanelerini tencereye ekleyip soğanlar yumuşayana kadar iki-üç dakika kavurun. Soğanların yumuşamasına ama renklerin değişmemesine dikkat edin.
4. Karışıma şarap ve sirkeyi ekleyip kaynatın. Sıvı azalana kadar kaynatmaya devam edin.

5. Tereyağı küplerini karıştırarak azar azar karışıma ekleyin. Sos koyulaşıp parlak bir renk alana kadar karıştırın.
6. Sosu süzgeçten geçirerek bir kaseye aktarın. Tuzu ekleyerek karıştırın.
7. Fırından çıkardığınız somon filetoların üzerine sosu ekleyerek servis yapın.
Notlar
Arpacık soğan yerine bir adet küçük boy kuru soğan kullanabilirsiniz.
Taze kekik yoksa bir silme çay kaşığı kuru kekik ekleyebilirsiniz.




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder