3 Kasım 2014 Pazartesi

Sade Çörek

         Sade çörek, annemin göz kararıyla yaptığı hamur işlerini ölçülendirme çabasının bir sonucu. Annenizden bir yemek, özellikle de hamur işi tarifi istediğinizde, “aldığı kadar un ekle” veya “göz kararı koy” gibi gayet somut ölçüler verme adetleri vardır. Benim annem de bunun istisnası değil. Uzun yıllardır yaptığı yemekleri ölçü kullanmadan, tüm malzemeleri göz kararı ekleyerek hazırlar.




           Göz kararı mutfakta yüksek bir beceri düzeyini yansıtsa da benim yemek anlayışıma uygun değil ve bir yemek bloggerı olarak paylaştığım tariflerin mümkün olduğunca somut ölçüler içermesinden yanayım. O yüzden tarifler bana “aldığı kadar un” şeklinde verilse bile, kendim yaparken ölçülü yazmaya çalışıyorum. Sade çörek de böyle bir tarif. Aslında bu tarifi ilk uygulayan kız kardeşim. Ben onun tarifini biraz daha ölçülendirdim sadece.

            Kahvaltıda ekmek yerine veya gün içerisinde atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz bu çöreğin iç malzemesi yok ama peynir, zeytin gibi birçok yiyecekle güzel takımlar oluşturmaya uygun bir hamur işi. Çay veya kahveyle tek başına da tüketilebilir tabi. 

            Zeytinyağıyla hazırlanan sade çörek, hafif olmasının yanında son derece yumuşak ve yapımı oldukça kolay.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (32 cm. cam fırın tepsisinde-10 kişilik)

1 su bardağı ılık süt (200 ml.)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 paket yaş maya
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 yumurta (birinin sarısı üzerine sürülmek için ayrılacak)
5+Yarım su bardağı beyaz un (200 ml.lik standart su bardağı)
1,5 tatlı kaşığı tuz

Üzerine sürmek için
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı çörek otu

Tepsiyi yağlamak için
Ceviz büyüklüğünde tereyağı

Hazırlanışı

1. Sıvı malzemelerin hepsini alacak bir kaseye sütü, elinizle küçük parçalara ayırdığınız yaş maya ve toz şekeri koyup karıştırın. Üzerine yoğurt, zeytinyağı ve yumurtaları ekleyip bir kaşıkla karıştırın.
2. Beş su bardağı un ve tuzu yoğurma kabına alın. Ortasını havuz yapıp sıvı malzemeyi bu havuzun içine dökün. Kenarlardan ortaya doğru alarak yoğurun. Kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur olması gerekiyor. Geri kalan unu kaşıkla ekleyerek koyun. Hamur elinize yapışmadığı anda un eklemeyi bırakın.
3. Hamuru yağlanmış tepsinin ortasına koyun. Ellerinizle kenarlara doğru yayarak, hamuru tepsinin içine yerleştirin.
4. Yumurta sarısını bir fırçayla hamurun üzerine eşit şekilde sürün. Üzerine çörek otunu serpin. Tepside 45 dakika serin olmayan bir ortamda mayalandırın.(Ben fırını açana kadar fırının içinde mayalandırdım.)
Hamur mayalanmadan önce..
Tepside 45 dakika mayalandıktan sonra epey kabarıyor.
5. Mayalanma süresinin bitmesine 10 dakika kala fırını 180 derecede açın. Hamurun mayalanma süresi bittikten sonra altı üstü kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
6. Çörek piştikten sonra fırından alıp, oda ısısında soğutun. Soğuduğu zaman dilimleyerek servis yapın.

Notlar:

-          Pişen çöreği fırında bekletmeyin, mutlaka oda ısısında soğutun. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder