24 Kasım 2014 Pazartesi

Kahveli Parfe Pasta

         Bu pastayla bir misafirlikte tanışan oğlum, aynısından talep etmekte gecikmedi. İçinde krem şanti olduğunu duyunca ben talebini karşılamaya o kadar hevesli olamadım ne yazık ki. Blogu takip edenler bilir; krem şanti mutfakta kullandığım bir malzeme değil çünkü oldukça katkılı ve çoğunlukla glikoz şurubu içeriyor.



          Tabi bu tarifte hazır bisküvi de var ama neyse ki hazır bisküviyle ilgili daha tercih edilir bir ürün bulduğum için artık ihtiyaç olunca kullanıyorum.

          Krem şantili olduğu için pastanın tarifini almadım çünkü önce krem şantiye alternatif bir malzeme bulmak gerekiyordu. Bu noktada şekersiz krema+bal ikilisinden faydalandım. Çırpılınca kıvamı katılaşan çiğ kremayı balla tatlandırınca bisküvileri bir arada tutacak malzeme bulunmuş oldu.

         Kahveli parfe pastaya benim yorumum, istek sahibi oğlum başta olmak üzere deneyenler tarafından beğenildi. Pişirilmeden hazırlandığı için balı gönül rahatlığıyla kullandım. Bal şekere güzel bir alternatif ama pişirilmediği sürece. Bal yüksek ısıya maruz kaldığında zararlı bileşenler açığa çıkıyor, bu yüzden soğuk veya ılık tüketilmesi gerekiyor. Bizim evde balın sıcağa yakın tüketildiği tek durum, kızımın nadiren gerçekleşen ballı süt isteği. O zaman önce sütü ısıtıyorum, sütü ocaktan aldıktan sonra iyice ılımasını bekliyorum ve balı ılıkken ekleyip karıştırıyorum. Bu şekilde hem bal sıcağa maruz kalmamış oluyor, hem de ılık olduğu için çocuklar sütü rahatlıkla içebiliyor.

           Aslında bu pasta yaz için daha uygun ama kışın da yenilmemesi için bir neden yok. Bu serin tatlının buzlukta saklanması gerekiyor. Buzluktan çıkardıktan bir-iki dakika sonra yenilecek kıvama geliyor.

Malzemeler (32 cm.lik baton kek kalıbında, 10 kişilik)

3 paket (toplam 420 gram) tam buğday bisküvisi (ben Torku tercih ediyorum)
3 kutu (toplam 600 ml.) şekersiz krema
3 çorba kaşığı bal
Yarım su bardağı (100 ml) süt
2 tatlı kaşığı suda çözünen kahve

Hazırlanışı
1. Sütü ısıtın ve kahveyi içinde eritip karıştırın. Sütün içinde kahve parçası kalmamasına dikkat edin. Bir kenarda soğumaya bırakın.
2. Kremaları büyükçe bir kaseye boşaltıp mikserle katılaşana kadar birkaç dakika çırpın. Krema katılaştıktan sonra balı ekleyin ve iyice karıştırın.
3. Bisküvileri elinizle bölerek krema kasesinin içine boşaltın. Kahveli sütü de ekleyip, kaşıkla iyice karıştırın.
4. Strech filmi kek kalıbının tabanını ve kenarlarını kaplayacak şekilde yerleştirin. ( Bu iş için tek parça yetmiyor, ben iki parça strech film kullandım.)
5. Pasta karışımını kalıba dökün, strech filmin kalıbın dışına çıkan parçalarını kaldırarak pastanın tamamını strech filme kaplayın.

6. Pastayı derin dondurucuya kaldırın. Bir saat sonra üst kısmının  düzleşmesi için elinizle strech filmin üzerinden hafifçe biraz bastırın. Pastayı servis etmeden önce derin dondurucuda en az beş-altı saat bekletin. (Mümkünse bir gece bekletin.)
7. Servis yapacağınız zaman pastayı kalıptan çıkarın, strech filmi açarak dilimleyin. Pastanın kullanmadığınız kısmını yine derin dondurucuya kaldırın.

Not:
-Bu pastayı aynı ölçülerde kakaolu veya sade pötibör bisküviyle de yapabilirsiniz.

- Daha küçük gruplar için pasta yapmak isterseniz bisküvi, krema ve bal miktarını 2’ye düşürebilir, kahveyi de 1 tatlı kaşığı olarak kullanabilirsiniz. Fakat bu durumda daha küçük bir baton kalıp kullanmanız gerekecektir. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder