22 Temmuz 2014 Salı

Hamburger



Evde hamburger yapmak ne zamandır aklımdaydı. Nihayet geçenlerde izindeyken fırsat bulabildim. Başlamadan önce biraz tarif araştırması yaptım. Gordon Ramsay’in videolu anlatımı hoşuma gitti. Çok pratik bir şekilde hazırlayıp, pişirdi. 


Hamburger köftesinde bütün mesele pişirmede. Bizim geleneksel köfte tarzımızdan farklı, içi sulu yumuşak bir köfte olması gerekiyor. Gordon Ramsay kadar az pişiremesem de, sulu ve yumuşak bir köfte elde etmeyi başardım.
Tarifi bloga girene kadar iki kez deneme fırsatım oldu. İkisinde de tuttuğu için tarif konusunda rahatım.
İlk denemede birkaç çeşit hamburger ekmeği aldım. Bazıları epey büyüktü, onlarla yemesi hiç rahat olmuyor. Roll ekmek diye satılan 10-12 cm çapındaki ekmekler bence bu iş için ideal. İkinci seferde yalnızca ondan kullandım. Çocuklar da, biz de rahatça yedik.
Evde yaptığınız hamburgerin içine koyacağınız çeşnileri zevkinize göre seçebilirsiniz. Domates, kıvırcık yaprakları, ketçap ilk akla gelenler. Ama onların dışında değişik sebze ve soslarla hamburgeri zenginleştirmek mümkün. Ben ilk seferde karamelize soğan, taze kekik, lolorosso, domates ve ketçap kullandım. İkinci denemede kırmızı biberli bir sos hazırladım, ketçap yerine onu sürdüm ekmeklere. Kırmızı biber ve reyhan yapraklarıyla servis ettim. Kısaca iç malzeme tamamen size kalmış, ben fikir vermesi açısından iki seferde kullandıklarımı yazdım.
Malzemeler (6 hamburger için)
650 gr dana kıyma
2 çorba kaşığı ketçap
2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Yapılışı
1. Kıymayı diğer malzemelerle karıştırıp iyice yoğurun.
2. Köfte harcını altı parçaya bölün. Her biri yumurtadan büyük parçalar olacak. Avucunuzun içiyle hafifçe düzleştirin ve yuvarlak bir şekil verin. Fazla yassılaştırmayın. Köfteler en az bir parmak kalınlığında olacak.
3. Fırının ızgarasını üst bölüme yerleştirin. Izgaranın altına içine yarısına kadar su koyduğunuz bir tepsi koyun.
4. Izgaranın üzerine yağlı kağıt serin. Köfteleri koymadan önce fırını 200 derecede beş dakika ısıtın.
5. Yağlı kağıdın üzerine köfteleri yerleştirin. 10 dakika piştikten sonra köfteleri çevirin. Diğer yüzünü sekiz dakika pişirin. (Ben fırının zamanlayıcısını kullandım, daha kolay oldu.) 
6. Köfteler pişerken ekmekleri ortadan ikiye bölün. İki bölümüne de ketçap veya sos sürün. Üzerine domates ve kıvırcık yaprağını koyun. 



7. Köfteler piştikten sonra ekmeklerin üzerine yerleştirin. Köftenin üzerinde diğer malzemeleri koyup açık veya kapalı olarak servis yapın.
Not:
Pişirme süreleri Batı mutfağına göre fazla ama bizim ailenin damak tadına uygun. Belki doğrudan ızgaranın üzerinde pişse süre biraz daha kısalabilir ama yağlı kağıt kullanmak pişirmeyi pratikleştiriyor. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder