24 Haziran 2014 Salı

Soğanlı Buğday Pilavı



Bu tarif arkadaşım Salina’dan. Geçen gün buğdayın mutfağımızda ne kadar kullanıldığı üzerine konuşurken buğday pilavından bahsetti. Buğdayı salata ve çorbalarda bolca kullanırım ama pilavını hiç yapmamıştım. Hemen tarifini aldım. Son derece pratik bir tarif olunca da ilk fırsatta denedim. 



Buğday pilavını o kadar beğendim ki Ratatouille filmi aklıma geldi. Orada ünlü yemek eleştirmeni Anton Ego, fare Remy’nin yaptığı filme adını veren sebzeli türlüyü yediğinde tadını öyle sever ki, çocukluğu aklına gelir. Buğday pilavı bende böyle bir etki yaptı desem abartmış olmam herhaldeJ Sade ama son derece güzel bir yemek. Kesinlikle bir Anadolu lezzeti.
Bu pilavı yaz-kış yapabilirsiniz. Yazın yanına bir cacık veya bir kase yoğurt eklediniz mi, işte size sağlıklı ve besleyici bir öğün. Kışın çorbanın üzerine, yine yanına yoğurtla ana yemek olarak düşünülebilir.

Malzemeler (4 kişilik)
3 su bardağı haşlanmış aşurelik buğday
1,5 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı sıcak su
3 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz

Yapılışı
1. Tereyağını pilav tenceresine alıp buğdayları ekleyin ve beş dakika kadar arada karıştırarak orta ateşte kavurun.
2. Buğdayın üzerine sıcak su ve tuzu ekleyin ve orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
3. Pilav ağzı kapalı olarak demlenirken, soğanı hazırlayın. Soğanları piyazlık ince doğrayın.
4. Bir tavaya zeytinyağı koyup soğanları tavada kahverengi olana kadar kavurun. Soğanların karamelize olması gerekiyor. Soğan iyice kavrulduktan sonra ateşten alın ve tuzunu ayarlayın.
5. Bir servis kabına isterseniz pilavın tamamını koyup üzerine soğanları yayın. Porsiyon olarak servis etmek isterseniz pilavı bir kaseye koyup, servis tabağının üzerine ters çevirin ve üzerine soğan ekleyin. 

Not
- Buğday haşlanmış olduğu için su eklemeden iyice kavurmak gerekiyor. Bunun için en az beş dakika ayırın. Bir de pilavın suyunu eklediğinizde diğer pilavlarda olduğu gibi kısık ateşte pişirmek zorunda değilsiniz, suyunu orta ateşte çektirmek daha pratik.
- Tadını bu haliyle çok beğendiğim için hiç baharat kullanmadım, zaten tarifin orijinalinde de yoktu. Ama siz isterseniz müskat cevizi veya karabiber gibi pilavlara yakıştığını düşündüğünüz baharatlardan kullanabilirsiniz.
- Buğday salatasında olduğu gibi pilavda da buğday tanelerini hafif diri bırakacak şekilde haşlarsanız pilav tane tane olur.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder