21 Haziran 2014 Cumartesi

İrmikli Köfte



Bayat ekmek içiyle ölçüyü ayarlamakta zorlandığım için köfteyi galeta unuyla hazırlarım. (Galeta ununu evde kendim yapıyorum, işte şu şekilde) Ama ne zamandır aklımda irmik kullanarak köfte yapmak vardı. Sonunda yaptım.


Aslında köfte bildiğimiz köfte; tek fark galeta unu veya ekmek içi yerine irmik kullanılması. Yine de irmik ve galeta unu kıvam ve dolgunluk olarak aynı sonucu vermiyor. İrmik daha dolgun bir malzeme, o yüzden galeta ununa göre daha az koydum.
Köftenin içinde irmik sert kalmasın diye köfte harcını bir akşam önceden hazırlayıp buzdolabında beklettim. Bu şekilde irmik yumuşuyor ve köfteyle bütünleşiyor. Köfte hamurunu ilk hazırladığımda klasik köfteye göre biraz sulu kaldı. Onu da irmiğin şişme payı olarak düşünmek lazım.
Sonuçta irmikli köfte bizim evde beğenildi. Yanına hazırladığım sarımsaklı domates sosuyla çocuklar da severek yediler. Lezzetinin yanında besleyici değeri de önemli. İrmik ve bulgur benim için buğdayın en güzel halleri. İrmiği sadece tatlı malzemesi olarak düşünmek bu besleyici gıdaya haksızlık olur. İrmik, çorbalara yakışan ve besleyici değerini artıran bir gıda. Bebekliklerinden beri çocuklara hazırladığım çorbalara irmik eklerim. Özellikle mercimek çorbası ve sebze çorbasında kullanıyorum.

Malzemeler (16-18 köfte için)
650 gr. Dana kıyma
1 yumurta
1 adet kuru soğan
5 çorba kaşığı (silme) irmik
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı müskat cevizi rendesi
Tuz
Kızartmak için
Zeytinyağı




Yapılışı
1. Soğanı rendeleyin ve tüm köfte malzemelerini bir karıştırma kabına alın.
2. Malzemeleri bütünleşene kadar köfteyi yoğurun.
3. Köfte hamurunu top haline getirip, sterch filmle sarın ve en az birkaç saat buzdolabında bekletin. (Mümkünse bir gece kalsın.)
4. Köfte hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Avuç içinizle bastırıp birer santimetre kalınlığında yassılaştırın.
5. Bir tavada yağı kızdırın. Köfteleri tavaya alıp her bir yüzünü birkaç dakika kızartın.

Not
- Maydanoz bizde sevilmediği için köftelere de konulmuyor ama siz seviyorsanız yarım demet kıyılmış maydanoz ekleyebilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder