6 Nisan 2021 Salı

Yumurtalı Köfte

Annemin mutfağından kendi arşivime en çok almak istediğim yemeklerden biri yumurtalı köfteydi. Urfa'da yaşadığımız dönemde öğrendiğimiz bu güzel bulgur yemeğini ayrılırken yanımıza aldık ve anneme sık sık yaptığımız başvurularla tarifi unutturmadık. 


Yumurtalı köfte, çiğ köfte gibi bulguru sıcak suyla ıslatılmayan gruptan. Bu yüzden bazı kaynaklarda yumurtalı çiğ köfte olarak geçiyor. Bulgur, diğer malzemeler ve biraz da kol gücü ile yumuşuyor. Ama gözünüz korkmasın, çiğ köfte kadar zor değil. 10 dakikalık yoğurma yetiyor. Bulgur, sondan bir önceki aşamada eklenen yağlı yumurtayla kıvamını alıyor. 

Yumurtalı köftenin halis Urfa versiyonu bol isot içeriyor, koyu rengi de oradan geliyor. Ben tarifi bizim koşullarımıza uyarlayıp acısını hafiflettim. Tercih eden daha acı yapabilir tabi ama bizim dayanabileceğimiz azami acı seviyesi bu kadar. 

Malzemeler (6-8 kişilik)

2 yemek kaşığı isot

200 ml domates sosu (1 su bardağı)

300 gram köftelik bulgur (Yaklaşık 2 su bardağı)

1 adet iri veya 2 adet orta boy kuru soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

Tuz 

Karabiber

5 adet yeşil soğan

4 dal nane 

5 adet yumurta

200 ml zeytinyağı (1 su bardağı)

Servis için

Kıvırcık marul ve nar ekşisi

Yapılışı

1. İsotu domates sosuyla birlikte bir kaseye koyun, 10 dakika bekletin.

2. Kuru soğanı rendeleyin. Yeşil soğanı ve nane yapraklarını ince doğrayın.

3. Bir yoğurma kabına isotlu karışım, rendelenmiş kuru soğan, domates salçası, tuz ve karabiberi koyup karıştırın. Bulguru ekleyip bir kez daha karıştırın. Bulgurun suyu çekmesi için birkaç dakika bekleyin.

4. Karışımı 10 dakika kadar avuç içlerinizle bastırarak yoğurun. Gerekirse arada 1-2 yemek kaşığı kadar soğuk su ekleyebilirsiniz. Bulgur taneleri elinize sert gelmiyorsa olmuş demektir.

5. Yumurtaları bir kaseye kırın ve bir tutam tuzla birlikte çatalla çırparak karıştırın.

6. Zeytinyağını tavada hafifçe dumanlanana kadar ısıtın. Yumurtayı ekleyip karıştırarak pişirin. Omleti bulgura ekleyin ve kaşıkla karıştırın.

7. Son olarak kıyılmış yeşillikleri ekleyin ve karıştırın. Kıvırcık marul yaprakları ve nar ekşisiyle servis yapın.

 Not

- Acısı daha fazla olsun isterseniz bir su bardağı isot kullanabilirsiniz. O zaman rengi daha koyu olacaktır. En üstteki fotoğraf bir su bardağı isotla yaptığım köfte. Alttaki fotoğraftakinde iki yemek kaşığı isot var. Rengi daha açık ama bizim için böylesi uygun.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder