27 Nisan 2021 Salı

Çikolatalı Bisküvili Tavuk Göğsü

2021’i henüz yarılamadık ama Emre için yılın favori tatlısını bulduğumuza eminim. Yaklaşık bir ay önce keşfetti. Bittikçe yenisini yapıyorum. Emre sıkılana kadar bu tempoda gideriz gibi görünüyor.


Tavuk göğsü muhallebisi  ya da yalancı tavuk göğsü eskiden bildiğim bir tatlıdır. Yalancı sıfatının nedeni tavuk göğsü kullanılmadan hazırlanması. Bu tatlının geleneksel halinin tavuk eti içerdiğini biliyorum. Ama vejetaryen değilken bile o şekliyle yapmak istememiştim.

Soslu halini ilk defa arkadaşım Nergis’te yedik. Üzerindeki kakaolu puding katmanıyla zengin ve lezzetli bir tatlı olmuştu. Emre eve gelir gelmez istedi. Bir de önerisi oldu: araya bir bisküvi katmanı eklemek. Normalde tercih ettiğim bir şey olmasa da bisküvi katmanının bu tatlıya yakıştığını söyleyebilirim.  

İlk yaptığımda klasik ölçüleri kullandım. O şekilde unu bana fazla geldi. Kıvamlı oluyor ama muhallebi özelliğini kaybediyor. Sonraki denemelerde hem beyaz muhallebideki unu, hem de puding katmanındaki nişastayı azalttım. O hali bize çok daha iyi geldi. Kıvamı biraz yumuşak olmasına rağmen dilimlemede bir sorun olmuyor, ayrıca un tadını hissetmiyorsunuz.

Malzemeler (25*25 cm ölçülerinde kare cam fırın kabı için)

Tavuk göğsü muhallebisi için

75 gram tereyağı ( Yaklaşık 3 yemek kaşığı dolusu)

75 gram un (3/4 su bardağı)

1 litre süt

180 gram toz şeker (Yaklaşık 1 su bardağı)

Tartısı olmayanlar için 75 gram unu bir de böyle göstereyim.


Kakaolu puding katmanı için

Yarım litre süt (Yaklaşık 2,5 su bardağı)

25 gram nişasta (Yaklaşık 2 yemek kaşığı dolusu)

25 gram toz kakao (Yaklaşık 2 yemek kaşığı dolusu)

90 gram toz şeker (Yaklaşık yarım su bardağı)

60 gram sütlü çikolata (1 kare paket)

1 yemek kaşığı tereyağı

Bisküvi katmanı için

Yarım paket pötibor bisküvi

100 ml süt (Yaklaşık yarım su bardağı)

Servis için

Arzuya göre toz Antep fıstığı veya Hindistan cevizi rendesi

Yapılışı

1. Muhallebiyi pişireceğiniz tencereye tereyağını koyun ve orta ateşte eritin. Tereyağı eriyince unu ekleyin, unun kavrulması için karıştırarak bir iki dakika pişirin.

2. Sütü birkaç kerede azar azar ekleyin. Toz şekeri ekleyin. Kaynayana kadar karıştırın.

3. Kaynayınca ocağı kapatın. Mikserle düşük devirde muhallebi pürüzsüz bir kıvam alana kadar iki dakika çırpın.

4. Fırın kabının içini suyla ıslatın ve süzün. Muhallebiyi ıslak kalıba dökün. Oda ısısına geldikten sonra buzdolabında en az iki saat soğumaya bırakın.

5. Muhallebi soğuduktan sonra bisküvi katmanını hazırlamak için buzdolabından çıkarın. Bir tabağa soğuk sütü koyun. Bisküvileri süte batırıp çıkararak düzgün şekilde muhallebinin üzerine dizin. Tepsinin her yerini bisküviyle kapatın.

6. Kakaolu puding katmanı için bir tencereye süt ve toz şekeri koyun. Nişasta ve kakaoyu eleyerek ekleyin. Ateşe almadan önce malzemeler sütle bütünleşene kadar karıştırın. Orta ateşte sürekli karıştırarak kaynatın.

7. Kaynayınca ocağı kapatın. Dört parçaya böldüğünüz çikolatayı ve tereyağını ekleyin, eriyene kadar karıştırın.

8. Kakaolu puding karışımını buzdolabından çıkardığınız bisküvili muhallebinin üzerine dökün. Bir spatulayla düzgünce yayılmasını sağlayın.

9. Muhallebiyi kıvam alması için en az iki saat buzdolabında beklettikten sonra dilimleyerek servis yapın. Arzuya göre üzerine toz fıstık veya Hindistan cevizi rendesi serpin.  

Notlar

- Beyaz muhallebiyi pişirirken sütü birkaç seferde koyup unu dağıttıktan sonra süt ekleyin. Un tencerenin kenarlarında toplanabiliyor. Karıştırırken ara ara kaşıkla tencerenin kenarlarını sıyırıp unu toplamanızı öneririm.

- Tatlıyı servis ederken dilimlerin tam altına gelecek geniş bir spatula kullanırsanız bütün halinde çıkarmak daha kolay oluyor. İnce pasta spatulası yerine geniş ızgara spatulası daha iyi oluyor.

- Su bardağı standart 200 ml.lik bardaklardan. Yukarıda unu ölçerken göstermiştim, şeker ve sütü de aynı bardakla ölçüyorum.  


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder