8 Eylül 2020 Salı

Meyveli Donmuş Tatlı

Bu tatlı, agar agara yeni kullanım alanları ararken ortaya çıktı. Geçen kış tanıştığım bitkisel kökenli kıvam verici agar agar ile meyve jöleleri yapmıştım. Vegan mutfağın demirbaş malzemelerinden biri olan agar agar yosundan elde ediliyor ve jelatinin bitkisel alternatifi olarak kullanılıyor.

Agar agarı kremayla kullanabilir miyim diye denemek istedim. Krema, agar agar tozu ve şekerden oluşan bir karışım hazırladım. Beyaz renkli, jöle kıvamında bir tatlı oldu. Harç hazır olduktan sonra diğer kısım kolaydı. Sevdiğimiz yaz meyveleri, labne peynir ve muzla tatlıyı tamamladım. Cheesecake ve dondurma arası serinletici, hafif bir tatlı ortaya çıktı. Evde çok sevildiğini belirtmeden geçmeyeyim. Üst üste birkaç defa yaptım.

Tatlının malzemelerini agar agar tozu olmadan da dondurup yapmak mümkün tabi. Ama agar agar bu tarifte bağlayıcı bir işlev görüyor. Sadece krema kullanarak aynı bağlayıcılığı elde etmek mümkün değil.

Agar agar, ülkemizde toz halinde bulunuyor ve internet mağazalarında satılıyor. Genelde çay veya tatlı kaşığı ölçüsünde kullanıldığı için oldukça bereketli. Geçen sene aldığım 100 gramlık paketle meyveli jöle, panna cotta ve başka tatlılar yaptım, hala paketin yarısı duruyor. Dayanıklı bir malzeme, uzun süre kullanabilirsiniz.

Malzemeler (20 cm.lik kare tepsi için)

Krema jölesi için

200 ml. şekersiz krema (1 kutu)

70 gram pudra şekeri (Yaklaşık 1 su bardağının yarısı)

1 çay kaşığı agar agar tozu

Tatlı malzemeleri

200 gram labne peynir

70 gram pudra şekeri (Yaklaşık 1 su bardağının yarısı)

300 gram donmuş, küçük doğranmış yaz meyvesi (anjelik erik, şeftali, üzüm kullandım, bir kase dolusu )

1 büyük muz veya orta boy iki muz

2 yemek kaşığı tuzsuz kuru yemiş (Ben Antep fıstığı kullandım)

Meyveler aşağı yukarı bu kadar. Muz büyük olunca bir tane, daha küçük olunca iki tane kullanılıyor. 

70 gram pudra şekeri yaklaşık bu kadar ediyor. İki kere kullanıyoruz.

Yapılışı

1. Krema, pudra şekeri ve agar agarı bir sos tenceresine koyun. Kısık ateşte kaynama noktasına gelene kadar karıştırın. Kenarlarında baloncuklar oluşunca ocağı kapatın, oda ısısına gelene kadar soğumaya bırakın.

2. Labne ve pudra şekerini malzemelerin tümünü alacak genişlikte bir kasede spatulayla karıştırın. Donmuş meyveleri ve küçük doğranmış muzu ekleyin. Soğumuş kremayı ekleyip karıştırın.

3. Yağlı kağıdı suyla ıslatıp elinizle sıkın. Kağıdı tepsinin içine kenarlardan taşacak şekilde yerleştirin.


4. Karışımı kağıdın üzerine yayın. Kaşık veya spatulayla üzerini düzeltin. Tatlı donuncaya kadar derin dondurucuda bekletin.


5. Servis yapmadan 10 dakika önce çıkarın. Dilimleyerek ve arzuya göre üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.


Notlar

Harç malzemeleri dışında bu tarif çeşitlemeye açık. İstediğiniz mevsim meyvelerini ve kuru yemişleri kullanabilirsiniz.

Tatlıyı ilk servis yaparken tamamını dilimleyerek kaldırırsanız, sonraki seferde istediğiniz kadar dilimi çıkarabilirsiniz. Tatlıyı derin dondurucuda muhafaza etmelisiniz.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder