31 Mart 2020 Salı

Çikolatalı Panna Cotta (Vejetaryen)


Sevdiğim tatlılardan panna cotta, vejetaryen olduktan sonra vedalaştığım tariflerden biriydi. Yapımında jelatin kullanıldığı ve her ne kadar o hissi vermese de, jelatin hayvan ürünü olduğu için yasaklı gıda listesine girmişti. Jelatin, hayvanların bağ dokusundan elde ediliyor, dolayısıyla vejetaryen beslenenler kullanmıyor.


Vejetaryen ve vegan mutfak alternatif yaratmak konusunda gerçekten yaratıcı. Hayvansal her ürünün alternatifi var, jelatinin de öyle. Jelatinin bitkisel alternatifi agar agar. Deniz yosunlarından elde edilen ve sıvılara kıvam veren doğal bir katkı. Vejetaryen ve vegan beslenmede sık kullanılan malzemelerden biri.  

Agar agarla geçen kış tanıştım. İlk deneme meyve sularıyla yaptığım vejetaryen hatta vegan jelibonlardı. Onları denerken agar agar tozunun kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri öğrendim. İlk kural agar agar tozunu malzemeye kıvam verecek asgari miktarda kullanmak. Fazla olursa gıdanın kıvamını gereksiz sertleştiriyor ve yerken tatsız bir his veriyor. O yüzden agar tozunu kullanırken tutumlu davranmak en iyisi. Agar agarın ikinci kuralı ise sıcak kullanım. Agar agar, soğukken katıldığında kıvam vermiyor. Kıvam verme özelliğini göstermesi için ısıtılması lazım.

Agar agarı ilk denemede meyve sularıyla kullanmış ve miktarı o malzemelere göre ayarlamıştım. Panna cottada ise daha koyu kıvamlı malzemeler var, süt ve krema gibi. Son aşamada da çikolata ekleyeceğim için agar agar miktarını ona göre ayarladım. Tüm malzeme için bir silme tatlı kaşığı toz agar agar yetti. Panna cottanın hafifliğini ve yumuşaklığını bozmadan kıvam verdi.


Çikolatalı panna cotta küçük porsiyonlarda hazırlanan hafif bir tatlı. Bu tür tatlıların çoğu gibi yemek sonrası servis etmeye uygun. Servis için küçük boy silikon muffin kalıplarından kullandım. Onlarla 10 porsiyon çıktı. Siz isterseniz daha büyük kaplar kullanabilirsiniz.


Malzemeler (Küçük boy silikon muffin kalıplarında 10 porsiyon)
1 silme tatlı kaşığı toz agar agar
250 ml. süt
200 ml şekersiz krema (1 kutu)
140 gram toz şeker (Bir su bardağından bir parmak eksik)
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri
70 gram bitter çikolata
Toz şeker ölçüsünü somutlaştıralım.

Yapılışı
1. Toz agar agarı sütün içine ekleyip karıştırın. 
2. Çikolata hariç bütün malzemeleri bir sos tenceresine koyun ve orta ateşte kaynayana kadar karıştırın.
3. Karışım kaynadığında ocağı kapatın. Küçük parçalara böldüğünüz çikolatayı ekleyip eriyene kadar karıştırın. 
4. Kalıpları bir tepsinin üzerine yerleştirin. Karışımı kalıplara paylaştırın. Oda ısısına gelene kadar bekletin.

5. Oda ısısına gelen tatlıyı buzdolabına alın ve koyulaşması için üç-dört saat buzdolabında bekletin.
6. Tatlıyı kalıptan çıkararak servis yapın.

Notlar
- Tatlıyı kaplara paylaştırırken fazla sıvı gelebilir. Katılaşmayacak gibi düşünebilirsiniz, endişe etmeyin, soğudukça katılaşıyor. Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi ilk piştiğinde kıvamı epey sıvı. 

- Agar agar tozunu internetten alıyorum. Fiyatı jelatine göre daha fazla muhtemelen ama jelatinden daha az miktarda kullanılıyor. 100 gram, göze az gelse de çok kereler kullanılacak bir miktar. 




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder