7 Nisan 2020 Salı

Karnabahar Mücveri

Karnabahar mücveri ne zamandır aklımda olup da yapmaya fırsat bulamadığım tariflerden biri. Eve kapandığımız salgın zamanlarında proje dosyama göz gezdirirken görünce denemek istedim. 


Aslında ilk başta aklımda karnabahar mücveri yoktu. Poşet içinde aldığım karnabahar düşündüğümden büyükmüş. Birazını salatada kullandım, kalanıyla ne yapacağımı düşünüyordum. İşte o zaman projeler arasında gördüm. 

Karnabahar mücveri bu sebzeyle yapılabilecek lezzetli seçeneklerden. Bunu gönül rahatlığıyla söylüyorum çünkü evde herkes çok beğendi. 

Karnabaharın dokusundan dolayı kıvamı klasik mücverden biraz daha yoğun oldu. Biraz dikkat gerektirse de elle şekil verilebilecek kıvamdaydı. Böyle daha bile pratik olduğunu söyleyebilirim. 

Mücver çeşitlemeye uygun bir yemek. Çeşitli yeşillik ve baharatlarla zenginleştirilebilir. Ben bizim evde en sevileceğini düşündüğüm şekilde hazırladım: İçine yeşillik koymadan. Siz isterseniz az miktarda ince doğranmış yeşil soğan veya dereotu ekleyebilirsiniz. 

Malzemeler (12 civarında mücver için)
500 gram karnabahar
1 yumurta
100 gram beyaz peynir
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı toz zerdeçal
Tuz 
Karabiber
Kızartmak için
Sıvı yağ









Karnabahar ve peynir miktarlarını somutlaştıralım.


Yapılışı
1. Karnabaharın çiçek kısımlarını ayırın. Küçük parçalar halinde doğrayın. 
2. Karnabahar çiçeklerini iri ekmek kırıntısı görünümü alana kadar rondodan geçirin. 


3. Rondodan geçirdiğiniz sebzeyi bir makarna süzgecine alın. Üzerine biraz tuz serperek beş dakika bekletin. Beş dakika sonra elinizle karnabaharın fazla suyunu sıkın.
4. Beyaz peyniri ufalayın. Sarımsakları havanda dövün. Tezgahın üzerine küçük bir tepsi boyutunda alüminyum folyo serin.
5. Suyunu süzdüğünüz karnabahar ve diğer bütün malzemeleri karıştırma kabına alıp bütünleşene kadar karıştırın.
6. Karışımdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayıp yassılaştırarak köfte şekli verin. Parçaları alüminyum folyo üzerine koyun.

7. Yapışmaz özellikli bir tavanın tabanına sıvı yağ koyup orta ateşte ısıtın. Folyoyu kaldırarak mücveri alıp sıcak yağa koyun. Bir tarafı kızarınca öteki tarafını çevirin. İki tarafı kızaran mücveri tavadan alın. 
8. Arzuya göre yanında yoğurtla servis yapın. 

Not:
Karnabahar çiçeklerini rondodan geçirirken hepsini birden koymayın. İki veya üç grup halinde rondodan geçirirseniz hepsinin ekmek kırıntısı şekline gelmesi daha kolay olacaktır. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder