19 Kasım 2019 Salı

Mac and Cheese


Peynirli makarnanın Amerikan versiyonunu denemek bir süredir aklımdaydı. Amerikan usulü peynirli makarnanın en önemli özelliği oldukça bol peynir içermesi. Peynirden kastedilen ise çedar peyniri. Bu çedar meselesi beni şimdiye kadar mac and cheese denemekten alıkoyan en önemli sorundu.


Neden diye soracak olursanız, çedar bizim ülkemizde yaygın bulunan bir peynir değil. İyisi peynirli makarnanın içinde eritmek istemeyeceğiniz kadar pahalı. Uygun fiyatlı olanlar ise tost peyniri diye satılan, sadece rengi çedara benzeyen eritme peynirleri. 

Çedar alternatifi olarak kaşar-gravyer karışımını düşündüm. Mac and cheese in kendine özgü sarımtırak rengi için de blogu takip edenlerin kolaylıkla tahmin edebileceği gibi zerdeçaldan yardım aldım. 

Tek uyarlamayı peynirde yapmadım. Geçenlerde yaptığım brokoli soslu karnabaharın kıtır üst katmanını makarnada da denedim. Bence kremalı yemeklere bu tür bir kıtırlık eklemek iyi oluyor. Kremamsı dokuya zıt bir katman ekleniyor ve yemeğin tadı zenginleşiyor. 

Mac and cheese denemesi bizde oldukça iyi sonuç verdi. Zaten sevilmesi zor bir yemek değil. Benim ölçülerimle sekiz kişilik kocaman bir yemek çıktı. Kalabalık olunduğunda yanına başka bir çeşitle risksiz sunulabilecek bir yemek olduğunu söyleyebilirim.

Malzemeler (25 cm.lik kare fırın kabında, 8 kişilik)
1 paket (500 gram) dirsek makarna (pipette bukle diye de geçiyor)
75 gram tereyağı (Yaklaşık 3 yemek kaşığı)
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
50 gram un (Yaklaşık 4 yemek kaşığı)
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 tutam karabiber
Tuz
1 litre süt
300 gram kaşar peyniri
200 gram gravyer peyniri

Üzeri için
4 dilim bayat ekmek
5 adet ceviz içi
1 çay kaşığı kuru kekik
1 çay kaşığı kuru mercan köşk (isteğe bağlı)
2 yemek kaşığı zeytinyağı  

Tepsiyi yağlamak için
1 tatlı kaşığı tereyağı

Yapılışı
1. Makarnayı üzerindeki tarife göre pişirip süzün. 


2. Fırını 180 derecede ısıtın.
3. Kuru soğanı rendeleyin veya yemeklik doğrayın. Sarımsakları soyup ince doğrayın. Peynirleri rendeleyin. 
4. Malzemelerin tümünü alacak büyüklükteki yayvan bir tencerede tereyağını eritin. Soğan ve sarımsağı ekleyip, yumuşayana kadar pişirin. Un, zerdeçal ve karabiberi ekleyip karıştırarak kavurun. 
5. Sütü tencereye azar azar ekleyerek meyaneyi hazırlayın. Kaynayana kadar karıştırın. Meyane kaynayıp koyulaşınca tuzunu atın. Rendelenmiş peynirleri meyaneye ekleyip eriyene kadar karıştırın. Peynir eriyince ocağı kapatın. 
6. Haşlanmış makarnayı tencereye ekleyin ve karıştırın. 
7. Karışımı yağladığınız fırın tepsisine boşaltın.


8. Ronda ya da mutfak robotu haznesine zeytinyağı hariç tüm üst malzemelerini koyun. Kırıntı halini alana kadar çalıştırın. Zeytinyağını ekleyip karıştırın. 



9. Kırıntı karışımını makarnanın üzerine yayın. Önceden ısınmış fırında üzeri kızarana kadar yarım saat civarında pişirin. 

Notlar:
- Bu tarifte makarna iki kez pişeceği için haşlarken süreye dikkat etmek gerekiyor. Dirsek makarna için haşlama süresi 9 dakika. Ben genelde makarnayı önerilen pişirme süresine göre hazırlarım. Bunda da öyle yaptım. 
-  Sosu hazırlayacağınız tencerenin makarna dahil tüm malzemeleri alacak büyüklükte olması önemli. Bu, fırın tepsisine koymadan önce malzemeleri karıştırmak için gerekiyor. Makarnayı tepsiye koyup sosu üzerine gezdirmek de düşünülebilir ama ortalığı batırma riski var. 
- Detayı çok gibi görünse de, ön hazırlık yapıldığında pratik sayılabilecek bir yemek. Soğanı, sarımsağı, peyniri hazırlayıp diğer malzemeleri de el altında bulundurursanız hızla yapmak mümkün.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder