3 Aralık 2019 Salı

Balkabaklı Fırın Omleti


Bu sene de balkabağı ile yeni bir yemek deneme fırsatı buldum. Aslında fırın omleti daha önce ıspanakla yaptığım bir çeşit, o yüzden tam olarak yeni sayılmaz. Yine de mevsimin gözde malzemesiyle çeşitleme yaparak merakımı giderdim. Bu tarif teknik olarak omlet ama dokusu ve kıvamı daha yoğun. Unsuz börek gibi düşünebilirsiniz.



Balkabağı bizim mutfakta sadece tatlı malzemesi değil. Çorbasını, mücverini, humusunu yapıyorum. Tadını ve dokusunu çok sevdiğim bu sebzeye yeni kullanım alanları bulmak güzel. Balkabağından çiğ olarak da epey yararlanıyorum. Salatalara rendeleyerek ekliyorum.

Ispanaklı fırın omletini balkabağına uyarlarken miktarları biraz değiştirdim. Yarım kilo ıspanak yerine 300 gram balkabağı kullandım. Yumurta ve peynir miktarını değiştirmedim. Baharatlarda bazı değişiklikler yaptım; balkabağına yakışacağını düşündüğüm muskat cevizi rendesi ekledim. Balkabaklı omletin ön hazırlığı da biraz farklı. Ispanağı pişirerek kullanmıştım, onu çiğ ekledim.

Yeşil soğandan bahsetmeden geçmeyeyim. Yeşil soğanı omletin rengini çeşitlendirmek için koydum. Lezzetine bu kadar katkısı olacağını düşünmemiştim ama çok fark ettirdi. Balkabağı ve yeşil soğan bence iyi bir lezzet ikilisi. Gerçi balkabağı mücveri yaparken de yeşil soğan kullanmıştım. Ama o tarifte dereotu da vardı. Dolayısıyla yeşil soğanın katkısını bu kadar hissetmemiştim.


Malzemeler (30*20 cm dikdörtgen fırın tepsisi için)
300 gram soyulmuş balkabağı (Orta boy iki dilim) 
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal 
Bir tutam karabiber
300 gram kaşar peyniri rendesi (2,5 su bardağı kadar)
6 adet yumurta
5 adet yeşil soğan (Sadece yeşil kısımları kullanılacak)
Bir tutam muskat cevizi rendesi 
Tuz

Tepsiyi yağlamak için
Tereyağı

Yapılışı
1. Balkabağını rendeleyin. Toz zerdeçal, muskat cevizi rendesi ve karabiber ekleyip karıştırın. 
2. Yağladığınız cam fırın kabının tabanına balkabağı karışımını yayın.

3. Kaşar peyniri rendesini üzerini kaplayacak şekilde serpin.

4. Yumurtaları bir kaseye kırın, tuz ekleyin. Yumurtaları çırparak karıştırın. İnce doğranmış yeşil soğanı ekleyip karıştırın. 
5. Yumurtaları kaşar peynirinin üzerine dökün. Çatal yardımıyla karışımı alttan üste gelecek şekilde karıştırın.

6. Üzeri kızarana ve katılaşana kadar 200 derece fırında yaklaşık yarım saat pişirin.


Not
- Bu ebatlarda tepsiniz yoksa 25 cm.lik kare tepsi de kullanabilirsiniz.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder