19 Şubat 2019 Salı

Kırmızı Pancar Köftesi


Bu haftanın tarifi etsiz mutfaktan bir köfte alternatifi. Köftenin baş rolünde vejetaryen ve vegan mutfağın demirbaş sebzelerinden kırmızı pancar var. Benim pancar köftesi yorumum hayvansal gıda içermiyor, dolayısıyla vegan bir tarif.


Köftede bağlayıcı olarak yumurta yerine nohut ve tahin kullandım. Köfteleri bir arada tutmak için yeterli oldu. Gerçi oldukça yumuşak kıvamlı olduğu için dağılmaya müsait ama servis sırasında bir sorun çıkmadı.

Pancar köftesini hamburger ve klasik anne köftesi boyutlarında şekillendirdim. Hamburger köftesi boyutunda beş adet köfte çıkıyor, küçük hazırlarsanız 20 civarında köfte çıkar. Hem görüntüsünün daha güzel olması hem de tavada rahat çevrilmesi nedeniyle benim tercihim hamburger köftesi boyutu.

Tarife geçmeden önce tadım notlarına da değineyim. Pancar köftesini hazırlarken hedef kitlem çocuklar değildi. Onların yemeği vardı, evin yetişkinleri için yapmıştım. Ama Elif denemek istedi ve bayağı beğendi.

Malzemeler ( 5 adet büyük köfte için)
3 adet orta boy kırmızı pancar (600 gram)
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 su bardağı haşlanmış nohut ( 150 gram)
1 çay kaşığı toz kimyon
1 çay kaşığı toz zerdeçal
2 yemek kaşığı tahin
1 adet limon
Karabiber
Tuz

Yapılışı
1. Kuru soğanı soyup rendeleyin. Pancar ve havucu soyup rendeleyin. Sarımsağı soyup ince parçalar halinde doğrayın.
2. Bir tavaya zeytinyağı ve rendelediğiniz kuru soğanı koyun. Soğanın rengi dönene kadar kavurun.
3. Pancar ve havucu tavaya ekleyin. Sebzeler suyunu çekene kadar beş dakika civarında kavurun. Sebzeler piştikten sonra soğumaya bırakın.
4. Mutfak robotu veya rondonun haznesine sarımsak, limon suyu, tahin, haşlanmış nohut, tuz ve baharatları koyup püre haline getirin.
5. Pişen sebzeleri rondodaki karışımın üzerine ekleyip malzemeler bütünleşene kadar birkaç kez makineyi çalıştırın.
6. Köfte hamurunu tercih ettiğiniz köfte boyutuna göre bölün. Elinizle şekil verdikten sonra sebzeleri pişirdiğiniz tavayı tekrar ısıtıp köfteler kızarana kadar arkalı önlü pişirin.

Not
- Sebzeler zaten pişmiş olduğu için köfte şeklini verdikten sonra tavaya aldığınızda üzerinde bir kabuk oluşacak kadar tavada tutmak yeterli. Sıcak tavaya koyduğunuzda ikinci pişirme bir-iki dakikayı geçmiyor.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder