16 Ekim 2018 Salı

Maş Fasulyeli Mısır Unu Keki


Bir süredir ara verdiğim blog yazılarına sağlıklı beslenme kategorisinden bir tarifle geri dönüyorum. Üstelik maş fasulyesine bir kullanım alanı daha bulmuş olmanı mutluluğuyla :)



Mutfaklarımıza nispeten yeni giren bir malzeme olan maş fasulyesi, besleyici özellikleriyle öne çıkan bir bakliyat. Geçen senelerde çorbası ve salatasını yapmıştım. Sonrasında evin sık kullanılan bakliyatlarından biri oldu. Genellikle yarım kiloluk paketlerde alıyorum. Aldığımda hepsini haşlıyorum, tek kullanımlık porsiyonlar halinde hazırlayıp derin dondurucuda saklıyorum. Aslında bakliyatların tamamını bu şekilde hazırlıyorum. İhtiyaç halinde kısa zamanda kullanıma hazır oluyorlar.

Paylaşacağım tarif daha önce yaptığım kabaklı mısır unu kekinin maş fasulyesine uyarlanması. Mısır ununun hamur işlerinde kullanımıyla ilgili en büyük tereddüdün kuruluk olduğunu biliyorum. Kabartma kimyasının malzemelerinden toplu destek alınca böyle bir sorun yaşanmıyor. Maden suyu, yoğurt ve limon suyu kekin yumuşak dokusunu veren temel malzemeler.

Malzemeler (28-30 cm.lik kare fırın tepsisi için)
250 gram haşlanmış maş fasulyesi (Yaklaşık 2 su bardağı)
4 adet yumurta
1 şişe (200 ml.) maden suyu
1 su bardağı yoğurt
150 ml zeytinyağı (Bir su bardağından iki parmak eksik)
100 gram beyaz peynir
450 gram mısır unu (Yaklaşık 4,5 su bardağı)
1 çay kaşığı karbonat
Yarım limonun suyu
1 tatlı kaşığı tuz
Karabiber

Kalıbı yağlamak için
Ceviz büyüklüğünde tereyağı

Yapılışı
1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Haşlanmış maş fasulyesini beyaz peynir, maden suyu  yumurta, yoğurt, limon suyu ve zeytinyağıyla birlikte rondoya koyun ve püre haline getirin.
3. Bir karıştırma kabında mısır unu, tuz, karabiber ve karbonatı karıştırın. Sıvı püreyi kuru malzemelerin üzerine ekleyin ve bütünleşene kadar karıştırın.
4. Fırın kabını yağlayın. Kek hamurunu kalıba dökün, spatulayla düzgünce yayın. Hamurun eşit yükseklikte olması için kaşıkla üzerine bastırın.
5. Önceden ısınmış fırında üzeri kızarana kadar 35-40 dakika civarında pişirin.
6. Keki fırından aldıktan sonra oda ısısına gelene kadar soğutun.

Keke maş fasulyesi taneleriyle gülen yüz yapmak isteyenlere engel olmamak lazım:)


Notlar :
Daha önceki tariflerde paylaşmıştım ama maş fasulyesini ilk kez kullananlar için nasıl haşladığımı da yazayım. Diğer bakliyatlar gibi bir gece önceden suda ıslatıyorum. Bu suyu süzdükten sonra tencereye alıp üzerini geçecek kadar suyla kaynatıyorum. Yedi dakika kaynattıktan sonra bu suyu süzüyorum. İkinci kez bu sefer daha az suyla haşlıyorum. İkinci seferde beş dakika haşlıyorum ve bu suyu da süzdükten sonra maş fasulyesi kullanıma hazır oluyor. İlk haşlamada koyu renkli bir su çıkıyor. Onun tamamen gitmesi için ikinci haşlamayı yapıyorum.

Sıvı malzemenin tamamını karıştıracak büyüklükte rondonuz yoksa sadece maş fasulyesini püre haline getirmeniz yeterli. Diğer sıvı malzemeleri bir karıştırma kabında mikserle karıştırdıktan sonra püreyi ekleyebilirsiniz.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder