8 Haziran 2015 Pazartesi

Kabaklı Mısır Unu Keki

Mısır unuyla yapılan tarifleri artırma çabasının sonucu gelişen bir hamur işiyle karşınızdayım. Geleneksel olarak Karadeniz mutfağıyla özdeşleştirilen mısır unu ve mısır ekmeği son dönemde popülaritesini artırıyor. Bunda glütensiz beslenme akımının yayılmasının rolü var.


Daha önce paylaştığım cevizli mısır ekmeği, daha çok kışı anımsatan bir tarifti. Kabak kullanınca mısır unu keki yaz görünümüne bürünmüş oldu. Ben de bu vesileyle mevsimin ilk kabağını aldım.

Kabaklı mısır unu keki, oldukça pratik bir tarif. Kahvaltılarda, çay saatlerinde böreğe alternatif olarak düşünülebilir. Kabak, dereotu ve beyaz peynir mısır unuyla birleşince yoğun ve lezzetli bir hamur işine dönüşüyor.

Bu keke çocukların fazla ilgi göstermesini beklemiyordum, hedef kitle yetişkinlerdi. Hedef kitlede amaca ulaşıldığını söyleyebilirim. Deneyenlerden güzel yorumlar geldi, böylece ara ara yapılacak hamur işleri kategorisinden arşive girdi.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (28 cm.lik kare fırın kabında, 10 kişilik)

Kabak sote için
1 orta boy veya iki küçük boy kabak
1 çorba kaşığı zeytinyağı

Kek için
4 yumurta
1 şişe (200 ml.) maden suyu
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağından 2 parmak eksik zeytinyağı
100 gram beyaz peynir
500 gram mısır unu
1 paket kabartma tuzu
Yarım limonun suyu
1 avuç ayıklanmış dereotu (sadece ince yaprakları kullanılacak)
1 tatlı kaşığı tuz

Kalıbı yağlamak için
Ceviz büyüklüğünde tereyağı

Yapılışı
1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Yıkadığınız kabağın baş ve sap kısmını bıçakla kesin, çok ince halkalar halinde doğrayın.
3. Bir tavada bir yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın, dilimlenmiş kabakları tavaya alın. Arada karıştırarak üç dakika kadar soteleyin. Bu esnada kabakların kahverengileşmemesine dikkat edin. Ocağı kapatıp, kabakları bir kenarda soğutun.



4. Beyaz peyniri çatalla ezin. Dereotunu çok ince doğrayın.
5. Bir karıştırma kabına önce yumurtaları kırın, çatalla veya el çırpıcısıyla çırpın. Üzerine yoğurt, zeytinyağı, maden suyunu ekleyin ve karıştırın.
6. Karışıma mısır unu ve kabartma tozunu ekleyin, üzerine yarım limonun suyunu sıkın, beyaz peynir, dereotu, tuzu ekleyin ve iyice karıştırın.
7. Fırın kabını yağlayın.
8. Sotelediğiniz kabakların yarısını hamurun içine katıp karıştırın.
9. Kek hamurunu yağladığınız kalıba dökün, spatulayla düzgünce yayın. Eşit olması için hamurun üzerine bastırın.
10. Geri kalan kabakları kek hamurunun üzerine aralıklarla dizin. Sıcak fırında üzeri kızarana kadar 35-40 dakika civarında pişirin.
11. Keki fırından aldıktan sonra oda ısısına gelene kadar soğutun. Dilimleyerek servis yapın.


Notlar
Bu kek için 32 cm. çapındaki yuvarlak fırın tepsisi de kullanabilirsiniz.
Soğuduktan sonra keki kalıbında dilimleyerek servis edebileceğiniz gibi, tepsinin üzerine bir servis tabağı kapatıp ters çevirerek kalıptan çıkarabilirsiniz. Bu şekilde dilimlenmesi daha rahat olacaktır.

Bu tarif için elektrikli mikser kullanmanıza gerek yok. Oldukça yoğun bir hamur oluştuğu için el çırpıcısı veya çatalla karıştırmak daha iyi. 



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder