19 Eylül 2018 Çarşamba

Yeşil Kereviz Yemeği


Kabul ediyorum, bu haftanın tarifi herkese hitap etmeyebilir. Uyarımı baştan yaptığıma göre bundan sonrasını benim gibi sebze severlerin okuyacağı düşüncesiyle Yeşil Kereviz Yemeği tarifini gönül rahatlığıyla paylaşabilirim.


Biliyorsunuz bizde kereviz en çok kök şeklinde tüketiliyor. Saplı olan hali pek kullanılmıyor. Batı mutfağında ise kereviz denilince yeşil kereviz anlaşılıyor, bizim tükettiğimiz onlar tarafından "kök kereviz" olarak adlandırıyor. Ama bizde kerevizin o türünü bulmak şimdiye kadar pek mümkün olmuyordu. Kök kereviz aldığım zaman üzerindeki sap kısmını ve yapraklarını ayıklayıp kullanırdım. Kök kerevizin üzerindeki birkaç dal ve yaprak da ancak salataya eklemeye yettiği için kereviz sapı yemeği yapamıyordum.

Geçenlerde bir market ziyaretinde yeşil kereviz demeti görünce epey mutlu oldum. Hemen bir demet aldım ve salata yaptım. Kereviz yapraklarının kekremsi tadıyla tatlı-ekşi soslu salata gayet lezzetli oldu. Ama asıl isteğim bu malzemeyle yemek yapmaktı. Gidip bir demet daha aldım.

Nohut ve havuç ilavesiyle kereviz yemeği bence hem lezzetli hem de doyurucu oldu. Yazının başında da belirttiğim gibi herkese göre olmayabilir ama ben bu malzemeyi bulabilmekten ve onu bir yemeğe dönüştürebilmekten gayet memnunum. 

Malzemeler (2-4 kişilik)
1 demet kereviz sapı ve yaprağı
1 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
2 adet orta boy havuç
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 su bardağı haşlanmış nohut
300 ml sıcak su (Yaklaşık 1,5 su bardağı)
Tuz
Karabiber
Yarım limonun suyu

Yapılışı
1. Yıkadığınız kereviz demetinin sap ve yaprak kısımlarını yemeklik küçük parçalar halinde doğrayın.
2. Kuru soğanı rendeleyin veya yemeklik doğrayın.
3. Temizlediğiniz havuçları zar iriliğinde doğrayın.
4. Yemeği pişireceğiniz tencerede zeytinyağını ısıtın, kuru soğanı kavurun. Toz zerdeçal ve salçayı ekleyin ve kavurmaya devam edin.
5. Havuçları ekleyip arada karıştırarak birkaç dakika soteleyin.
6. Doğranmış kereviz ve nohut ekleyip kereviz sönene kadar soteleyin.
7. Sıcak suyu ekleyip tencerenin kapağı kapalı olarak havuç yumuşayana kadar pişirin.
8. Pişen yemeği ocaktan alın, tuz , karabiber ve limon suyunu ekleyip karıştırın.





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder