11 Eylül 2018 Salı

Mısır Unlu Tuzlu Kurabiye


Bu haftanın tarifi glütensiz beslenenlere göre sadece mısır unuyla hazırlanan bir tuzlu hamur işi. Bunun buğday unuyla hazırlananlarına poğaça denilebilir ama sadece mısır unu kullanılınca poğaça kıvamı vermek pek mümkün olmuyor. O yüzden “tuzlu kurabiye” adı daha uygun oldu.


Sadece mısır unu kullanarak bir unlu mamul hazırlamanın en riskli tarafı kıvamının sert ve kuru olması. Bundan kaçınmak için süt ürünlerinden yardım aldım. Yoğurt ve tereyağının yanı sıra, beyaz peynir de tuzlu kurabiyeye yumuşak bir kıvam verdi. Mısır unuyla hamur işlerinin sert olduğunu düşünüyorsanız bu tarife bir şans vermenizi öneririm. Kıvamı gerçekten yumuşak, ağızda dağılıyor.

Mısır unlu tuzlu kurabiyeyi sosyal medyada paylaştığımda birçok mesaj geldi. Birkaç tanesi yağ miktarıyla ilgiliydi. Mısır unuyla yumuşak kıvamlı bir unlu mamul hazırlamak için yağ miktarının fazla olması gerektiği yönünde bir algı var. Ben toplamda 100 gram tereyağı kullandım. 20 kurabiye çıktığına göre, kurabiye başına beş gram gibi bir yağ kullanımı söz konusu. Genel olarak tereyağı kullanmaktan kaçınmıyorum ama bu miktarın fazla olduğunu zaten düşünmüyorum.

Tuzlu kurabiyeleri çocukların nasıl karşılayacağından emin değildim ama ikisinden birinde başarıyı yakaladım:) Elif bu kurabiyeleri epey sevdi, sadece tarçına itiraz etti. Ben mısır unuyla tarçını birbirine yakıştırıyorum, herkese göre olmayabilir tabi. Siz de yadırgayacağınızı düşünüyorsanız tarçın kullanmayabilirsiniz.

Malzemeler (20 civarında kurabiye için)
100 gram oda ısısında yumuşamış tereyağı
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı katı kıvamlı yoğurt
Tuz
Karabiber
1 çay kaşığı toz zerdeçal
Yarım çay kaşığı toz tarçın
200 gram mısır unu (Yaklaşık 2 su bardağı)
1 çay kaşığı karbonat
50 gram ufalanmış beyaz peynir

Hamur malzemeleri toplu gösterimi:)


Üzeri için
1 yemek kaşığı süt
Susam, çörek otu veya arzu ettiğiniz kuruyemiş kırıntıları

Yapılışı
1. Fırını 170 derecede ısıtın.
2. Yoğurma kabına yumuşak tereyağı, yumurta, yoğurt, tuz, karabiber, zerdeçal ve tarçını koyun. Tereyağı ezilip karışım bütünleşene kadar parmak uçlarınızla yoğurun.
3. Karışıma mısır un, karbonat ve beyaz peyniri ekleyip yoğurun.

4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın, hafifçe bastırarak şekil verin. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklarla yerleştirin.


5. Kurabiyelerin üzerine fırçayla süt sürün, üzerine susam, çörek otu veya kuruyemiş kırıntısı serpin.
6. Önceden ısınmış fırında 15 dakika pişirin.
7. Pişen kurabiyeleri oda ısısında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra tepsiden alarak servis yapın.

Not
Kurabiyeler fırından çıktığında oldukça yumuşak oluyor. Soğuyana kadar biraz daha kıvam alıyor, o yüzden oda ısısına gelene kadar tepside bekletmek gerekiyor.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder