14 Ağustos 2018 Salı

Limonlu Islak Kurabiye

Bu haftanın tarifi aynı zamanda bayram için tatlı önerisi. Biliyorsunuz bayram tatlısı denilince geleneksel şerbetli tatlılar akla geliyor. Limonlu ıslak kurabiye de teknik olarak şerbetli tatlı, sadece onun biraz daha hafifi. Bir tür şerbetle hazırlanıyor ama hem şeker oranı daha az hem hazırlaması daha kolay. 


Limonlu ıslak kurabiye tarifini, blogun eski tariflerinden kakaolu ıslak kurabiyeden uyarladım. Kakaoyu çıkarıp un miktarını artırdım. Asıl farklılık şerbette oldu. Limon tadının baskın olmasını istediğim için kurabiyeyi ilk yapışımda şerbeti tamamen limon suyuyla hazırladım. Limon kabuğu rendesi de ekleyip şeker eriyene kadar ocakta tuttum. 

Bu şekilde hazırladığım kurabiye tam benim damak zevkime göre oldu. Limon tadı belirgindi. Ama çocuklara biraz ekşi geldi. İkinci seferde şerbeti limon suyunun suyla karıştırarak ve ısıtmadan yaptım. İkinci partiyi çocuklar çok beğendi. 

Ben iki şerbet alternatifiyle birlikte tarifi yazıyorum. Siz damak zevkinize göre istediğinizi seçebilirsiniz. 


Malzemeler (25 civarında kurabiye için)
125 gram tereyağı (oda ısısında yumuşamış)
100 ml. sıvı yağ (Yaklaşık yarım su bardağı)
1 adet yumurta
100 gram pudra şekeri (1 su bardağı)
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri
350 gram beyaz un (3,5 su bardağı)
1 paket kabartma tozu

Şerbet için
Bol limonlu
180 gram toz şeker ( 1 su bardağı)
200 ml. limon suyu (1 su bardağı, yaklaşık 4-5 limondan çıkıyor.)
1 yemek kaşığı vanilya özütü (Yoksa kullanmayabilirsiniz.)
1 adet limon kabuğu rendesi 

Az limonlu
1 adet limon suyu+150 ml su (Toplamda 200 ml, yani 1 su bardağı olacak)
180 gram toz şeker ( Yaklaşık 1 su bardağı) 
1 yemek kaşığı vanilya özütü (Yoksa kullanmayabilirsiniz.) 

Servis için
Toz Antep fıstığı, Hindistan cevizi rendesi vs.

Yapılışı

Şerbet

Bol limonlu şerbet tercih ediyorsanız, limon suyu, kabuğu, şeker ve vanilya özütünü bir sos tenceresine alın. Orta ateşte arada karıştırarak ısıtın. Şeker eriyince ocaktan alın ve soğumaya bırakın. 

Az limonlu hazırlayacaksanız yayvan bir tabağa limon suyu ve su karışımını, toz şekeri ve kullanacaksanız vanilya özütünü koyun. Şeker eriyene kadar karıştırın. 

Limon suyunun üzerine su ekleyerek seyreltiyoruz. Aynı bardak ile toz şekeri koyup karıştırınca az limonlu şerbet hazır oluyor. 


Kurabiye
1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Bir karıştırma kabına yağları koyun, yumurtayı kırın, pudra şekeri ve vanilyayı ekleyin. Parmak uçlarınızla tereyağını ezerek malzemeleri karıştırın.
3. Un ve kabartma tozunu ekleyin ve hamur bütünleşene kadar yoğurun.

Kurabiye hamuru oldukça yumuşak.

4. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp, avucunuzun içinde yuvarlayın. Yuvarladığınız hamurun ortasına hafifçe bastırıp fırın tepsisine dizin.


5. Önceden ısıtılmış fırında kurabiyeleri 20-23 dakika kadar pişirin. Üstleri çatlayınca fırından alın.


6. Kurabiyelerin ilk sıcağının geçmesi için 3 veya 5 dakika bekletin. (Notlar bölümüne bakın.) Her bir kurabiyenin altını ve üstünü şekerli suya batırıp tepsiye dizin.
7. Şerbeti içine çekmesi için yarım saat beklettikten sonra üzerlerini süsleyerek servis yapın.

Not
Fırından çıkardıktan sonra şerbete batırmadan önce bekletme süresi kurabiyenin kıvamını etkiliyor. İlk denemede kurabiyeleri fırından çıkardıktan sonra beş dakika bekletip şerbete batırdım. Kurabiyeler gevrek oldu. İkinci yapışımda kurabiyeleri fırından çıkardıktan sonra üç dakika beklettim ve şerbette biraz daha fazla tuttum. Bu şekilde daha çok şerbet çeken kurabiyeler daha yumuşak bir kıvam aldı. Ben gevrek olanı tercih ediyorum ama yumuşak olanlar şerbetli tatlıyı daha çok andırıyor. 

Sıvı yağ olarak zeytinyağı kullanıyorum.

Tatlıyı servis ederken spatula kullanmanızı öneririm. Elle veya çatalla alırken dağılabilir. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder