7 Ağustos 2018 Salı

Benye


Yapmayı uzun zamandır istediğim bir hamur işi tarifi var bu hafta. Beignet  (biz bundan sonra kendisine benye diyelim), Amerika kıtasına göç eden Fransızlarla özdeşleştirilen bir yiyecek. 1986'dan beri ABD'nin  Louisiana Eyaleti'nin resmi donutı unvanına sahip.


Benye, orijinal haliyle kızarmış mayalı bir hamur. Amerikalıların çok sevdiği donut ile epey benzerliği var. Donuttan en önemli farkı, benyenin sadece bol pudra şekeriyle servis edilmesi.

Benim benye denemem ise bir uyarlama. Bigger Bolder Baking sitesindeki tarifi uyarlayarak yaptım. Bu tarifte benye kızartılmıyor, fırında pişiriliyor. Aslında pratik ama ilk okuduğumda gözüme kalabalık göründüğü için biraz tereddüt ettim. Bu tür tereddütler yaşadığımda hep yaptığım gibi tarifin aşamalarını gruplandırdım, adım adım yapınca gözümde büyümedi. Mayalama sürelerini saymazsak hamurun hazırlanması 15-20 dakika sürüyor. Açması ve şekillendirmesi de kolay. Sizin için yapım aşamalarını bolca fotoğraflamaya çalıştım. Anlatımın uzun olması, sizi tedirgin etmesin, yapımı anlatılışı kadar uzun sürmüyor:)

Tadım notlarına gelecek olursak, benye evde büyük beğeni topladı. Çocukların ikisi de, hafif tatlı seven arkadaşlarım da çok beğendi. İki tepsiden 60'dan fazla benye çıktı. Oldukça bereketli bir tarif. Pişmesi uzun sürmüyor. Emre, benye ismini pek içselleştiremediği için tatlının adını "güzel hamur" koydu. Elif, ismine takılmadan tadını çıkardı. Çocuklar bu tatlıyı küçük, yumuşak yastıklara benzettiler ki bence gayet yerinde bir benzetme.

Malzemeler (40*25 cm.lik iki tepsi için, yaklaşık 60 tane)
150 ml. süt+30 gram (2 yemek kaşığı) toz şeker
200 ml. ılık su (Yaklaşık 1 su bardağı)
75 gram toz şeker (Yaklaşık yarım su bardağı)
10 gram hazır maya
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı vanilya özütü (Yoksa kullanmayabilirsiniz.)
30 gram (yaklaşık 1 yemek kaşığı) erimiş tereyağı
Yarım kilo un (ihtiyaç olursa 1-2 yemek kaşığı daha kullanabilirsiniz.)

Hamuru açmak için
Birkaç yemek kaşığı un

Üzerine sürmek için
2 yemek kaşığı süt

Servis için
30 gram (yaklaşık 1 yemek kaşığı) erimiş tereyağı
100 gram (yaklaşık 1 su bardağı) pudra şekeri

Hazırlanışı
1. 150 ml. süt ve 30 gram toz şekeri, şeker eriyene kadar cezvede ısıtın ve soğuması için bir kenarda bekletin.
2. Yoğurma kabında ılık su, 75 gram toz şeker ve mayayı karıştırın ve beş dakika bekletin.
3. Başka bir kasede yumurtayı çırpın. Tuz, vanilya özütü, süt-şeker karışımını ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı yoğurma kabındaki mayalı karışımın üzerine dökün.
4. Yoğurma kabına erimiş tereyağını ekleyin. Yarım kilo unu yoğurma kabına alın. Spatulayla karıştırarak veya elinizle yoğurarak top haline getirin. Ele yapışan, yumuşak bir hamur olması gerekiyor. Elinizde kalanları çıkarmak ve hamuru toparlamak için gerekirse bir-iki yemek kaşığı daha un ekleyebilirsiniz.

5. Hamur kabının üzerini strech filmle kaplayıp, 2 saat kadar mayalanmaya bırakın.


6. Hamur mayalandığında, tezgahın üzerine un serpin. Hamuru merdaneyle yarım santimetre kalınlığında açın. Hamura kabaca dikdörtgen şekli verin.
7. Cetvel kullanarak 4'er santimetrelik kareler olacak şekilde ölçün. Kesme yerlerini bıçakla işaretleyin. Pizza bıçağı veya hamur kesici yardımıyla hamuru karelere kesin.



8. Fırın tepsilerine yağlı kağıt yerleştirin. Hamur parçalarını aralıklarla tepsilere dizin. 45 dakika daha tepsi mayası içini bırakın.
9. Mayalama süresinin dolmasına 10 dakika kala fırını 180 derecede ısıtın. Benyelerin üzerine fırça yardımıyla süt sürün. Önceden ısınmış fırında kızarana kadar 15 dakika civarında kontrollü olarak pişirin.

10. Fırından çıkardığınız benyeyi ilk sıcaklığının geçmesi için 10 dakika bekletin. Ilık hamurların üzerine fırçayla erimiş tereyağı sürün ve üzerlerine pudra şekeri eleyerek servis yapın.




Notlar:
- Tarifin orijinalinde süt-şeker karışımı yerine yoğunlaştırılmış süt kullanılıyor. Sizde varsa aynı miktarda yoğunlaştırılmış süt kullanabilirsiniz.
-Ben tam yarım kilo un kullandım ama elime yapışanları temizlemek için bir yemek kaşığı daha almam gerekti. Hamurun toparlanma durumuna göre unu kontrollü olarak eklemek en iyisi.
-Mayalama süreleri biraz uzun gelebilir ama işe yarıyor. İsterseniz hamuru bir gece önceden hazırlayıp buzdolabında bekletebilirsiniz. Benim uyarladığım tarifte o da seçenek olarak veriliyor.
-Yarım kilo unun su bardağı karşılığı 5. Tartınız yoksa bu şekilde ölçebilirsiniz. Su bardağı 200 ml.lik standart boy olanlardan.





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder