30 Mayıs 2018 Çarşamba

Kakaolu Vegan Kek


Bu keki Lucinda Scala Quinn yaparken görmüştüm. Kendisi buna kiler keki diyordu. Süt, yumurta ve tereyağı içermeyen, pişirildiği kalıbın içerisinde hazırlanan oldukça pratik bir tarif.


Tarifle ilgili küçük bir araştırma yapınca, bu kekin ABD’de süt ürünlerine erişimin zor olduğu buhran zamanlarında ortaya çıktığını ve pek çok Amerikalının arşivine “büyükanne keki” olarak girdiğini öğrendim. O dönem vegan beslenme henüz popüler değildi ve kekin ortaya çıkış gerekçesi yoksunluktu. Aslında dünya mutfakları yoksulluk zamanlarında ortaya çıkmış yaratıcı tariflerle dolu. Bu tür yiyecekleri ifade etmek için İtalyancada bir tanım bile var; cucina povera yani fakir mutfağı. Bizim mutfağımızda da bu kategoride oldukça yaratıcı reçeteler mevcut.

Konuyu dağıtmadan vegan keke gelecek olursak, Lucinda Scala Quinn kek malzemelerini pişireceği tepsinin içinde karıştırdı ama ben karıştırma kasesi kullandım. Böylece iyice karıştığından emin oldum. Yaptığım bir diğer değişiklik yağ konusundaydı. O aspir yağını ayçiçek yağıyla karıştırarak hazırladı, ben keklerde de tercih ettiğim zeytinyağı kullandım.  (Tarife şuradan ulaşabilirsiniz.) 

Lucinda Scala Quinn, bu keki tereyağlı bir kaplamayla servis etti. Vegan etiketinden ödün vermemek için ben onu tercih etmedim. Çilek püresiyle servis ettim. Siz arzu ettiğiniz kaplamayı kullanabilirsiniz. Bu lezzetli kakaolu keki sade olarak da yiyebilirsiniz.

Malzemeler (20 cm.lik kare fırın tepsisi için)
200 gram un (Yaklaşık 2 su bardağı)
180 gram toz şeker (Yaklaşık 1 su bardağı)
3 yemek kaşığı toz kakao
1 çay kaşığı karbonat
1 tutam tuz
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri
225 ml. su (Yaklaşık 1 su bardağı)
125 ml. zeytinyağı (Yaklaşık yarım su bardağı)
1 tatlı kaşığı sirke

Püre için
200 gram çilek
100 gram pudra şekeri
1 tatlı kaşığı nişasta

Yapılışı
1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Bir karıştırma kabında un, şeker, kakao, karbonat ve tuzu karıştırın. Üzerine sıvı malzemeleri ekleyin ve bütünleşene kadar el çırpıcısı veya tahta spatulayla karıştırın.
3. Karışımı fırın kabına boşaltın.
4. Önceden ısınmış fırında yarım saat civarında kontrollü olarak pişirin. Batırdığınız kürdan temiz çıktığında keki fırından alın ve oda ısısında soğumaya bırakın.


5. Püre için yıkayıp saplarını ayıkladığınız çilekleri kabaca doğrayın. Pudra şekeriyle birlikte bir tencereye alın. Orta ateşte arada karıştırarak kaynatın. Kaynayınca nişastayı ekleyin ve kısık ateşte bir-iki dakika daha ocakta tuttuktan sonra kenara alın. Blenderdan geçirerek püre haline getirin.
6. Dilimlediğiniz kekleri çilek püresiyle servis yapın.

Notlar
- Yumurta ve süt ürünü içermeyen bu kekin dokusu oldukça yumuşak. Kalıptan çıkarmadan önce tamamen soğuması gerekiyor.
- Vegan beslenmiyorsanız kek kalıbını tereyağıyla yağlayıp unlayabilirsiniz. Bu şekilde kek kalıptan daha kolay çıkacaktır.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder